Vaccinul HPV, spaima părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe mămici sunt reticente în privinţa vaccinului împotriva cancerului de col uterin
Cele mai multe mămici sunt reticente în privinţa vaccinului împotriva cancerului de col uterin

Foarte puţini părinţi din Timişoara şi-au dat acordul ca fetiţele lor să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin.

În frigiderele de la Direcţia pentru Sănătate Publică Timiş stau la rece peste 2.500 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin. Dintre acestea, nici măcar 200 nu au ajuns la eleve. „Medicii încă informează populaţia şi duc muncă de convingere pentru că oamenii sunt înspăimântaţi de reacţii adverese şi nu ştiu multe lucruri despre vaccin”, a spus Silvia Curelariu, medic epidemiolog în cadrul DSP Timiş.

Numărul mamelor care acceptă ca fiicele lor să fie imunizate este foarte mic. În cadrul unei şedinţe de informare care a avut loc la Şcoala Generală numărul 19, doar două persoane din 130 care au fost prezente au semnat acordul ca fiicele lor să fie imunizate.

Speriaţi de efectele secundare


„Am antecedente în familie. Eu am fost depistată, acum trei ani, cu acest virus şi a avut şi mama mea probleme. Am decis, împreună cu soţul meu să îi facem fetiţei vaccinul”, a apus Simona Khiş, 44 de ani, mamă a unei fetiţe în clasa a VII-a. Părinţii sunt reticenţi din cauza faptului că nu cunosc mai nimic despre vaccin şi nici  după ce au cerut părerea unor specialişti nu au fost convinşi că este un lucru bun.

„Este un vaccin nou şi nu a prea fost timp să fie testat. Am auzit că în Statele Unite au murit copii din cauza lui. Am discutat chiar şi cu medici, dar m-am decis să nu fiu de acord”, a spus Nicoleta Gherghina, mamă a unei eleve din clasa a şasea. Mamele care nu şi-au dat acordul se bazează şi pe faptul că un cancer poate fi depistat din timp, în timp ce efectele secundare ale unui vaccin nu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite