UPDATE Tratament inuman faţă de imigranţii ajunşi în Timişoara. Zeci de afgani au dormit în stradă, la temperaturi negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţii au fost cazaţi la cămunul liceului CFR FOTO Facebook/Flavius Ilioni-Loga
Refugiaţii au fost cazaţi la cămunul liceului CFR FOTO Facebook/Flavius Ilioni-Loga

Zeci de refugiaţi, care au întrat în România din Serbia, au fost nevoiţi să stea în faţa Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil din Timişoara.

GALERIE FOTO

UPDATE Refugiaţii au fost cazaţi la căminul liceului CFR din Timişoara. Foarte multe persoane s-au îngrijit ca refugiaţii să primească un tratament cât mai uman. 

“Vă mulţumim tuturor celor ce aţi răspuns pozitiv la solicitarea noastră. Împreună cu Salvaţi Copiii România am cumpărat şi achiziţionat astăzi 60 de porţii de mâncare şi apă şi măşti de faţă, din donaţiile voastre. În urma numeroaselor presiuni, refugiaţii au fost carantinaţi într-o locaţie din Timişoara şi la noapte nu vor mai dormi pe strada!”, a anunţat Flavius Ilioni-Loga, voluntar la LOGS - Grup de Iniţiative Sociale.

„Azi noapte 25 de refugiaţi din Afganistan au dormit afară, în stradă. Pentru că din 21 noiembrie oricine vine din Serbia intră în carantină de 14 zile acasă. Iar autorităţile locale nu au găsit o soluţie unde să carantineze aceste persoane, fără adăpost. Împreună cu voluntari LOGS - Grup de Iniţiative Sociale am strâns de urgenţă geci, mancare şi ceai fierbinte pentru ei azi noapte. 

Nu vreau simpatie şi felicitări. Vreau pături si donaţii să putem cumpăra măcar câte ceva cald pentru. Şi sper că autorităţile găsesc de urgenţă un loc de adăpost pentru la noapte. Unii dintre refugiaţi sunt minori!”, a transmitea în această dimineaţă, pe Facebook,  Flavius Ilioni-Loga.

Refugianţii au dormit în aer liber

Refugiaţii din Afganistan sunt ţinuţi în faţa Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil din Timişoara, pentru că nu pot fi carantinaţi în interior conform definiţiei în cazul COVID-19, având în vedere că au venit din Serbia, ţară situaă în zonă galbenă. Zeci de persoane dorm în aer liber, lângă gardul Centrului de pe strada Armoniei, în frig. 

Situaţia a apărut ca urmare a unui vid legislativ, Legea Carantinării neprevăzând aceste situaţii. Autorităţile trebuie să caute urgent o rezolvare. 

”În urmă cu patru săptămâni am trimis pe adresa primăriilor din judeţ o circulară prin care le solicitam să găsească spaţii de canatinare. Nu am primit niciun răspuns, iar atunci am discutat situaţia în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Împreună cu juriştii de la prefectură, cu cei de la primărie am verificat şi am constatat că noua Lege a carantinării nu are norme de aplicare. Am informat urgent autorităţile de la Bucureşti, cerând rezolvarea situaţiei, printr-un act legislativ. Dar, până atunci, situaţia trebuie rezolvată. Am înţeles că erau 41 de persoane, dar numai o parte proveneau din Serbia, care a fost inclusă pe lista zonelor galbene”, a declarat subprefectul de Timiş, Mircea Băcală, pentru Debanat.ro.

Migranţi Timişoara


Primăria Timişoara a identificat un spaţiu unde ar putea fi cazaţi migranţii. Este vorba de internatului liceului CFR, care nu este folosită în acest moment. 
 

”DSP urmează să verifice, dacă sunt îndeplinite condiţiile şi sper să rezolvăm situaţia neplăcută. Am luat legătura, prin Prefectura Timiş, cu reprezentanţii comunităţii musulmane din Timişoara, cu mai multe ONG-uri, cu cei de la Crucea Roşie, ei se vor ocupa de dotarea căminului, cu şampon, săpun, ce e nevoie acolo. De asemenea, prin ONG-uri se va asigura hrană rece pentru cei care vor ajunge la acest centru. Dar, cum nu există încă stabilit cadrul legislativ necesar, vom emite o hotărâre a CJSU, prin care să oferim cumva acest cadru legal, iar primăria, prin Direcţia de Asistenţă Socială, să poată să le acorde şi o masă caldă zilnic. Cheltuielile cu cazarea şi hrana trebuie cumva acoperite legal”, a mai spus Mircea Băcală.

Migranţi Timişoara


 

Acum, cei de la Inspectoratul General pentru Imigranţi trebuie să identifice persoanele respective şi să emită un act provizoriu care va fi folosit de persoana respectivă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite