UPDATE Şef din Poliţia de Frontieră, suspectat de implicarea într-o reţea de trafic de migranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DIICOT şi ofiţerii DGA au descins la mai multe adrese FOTO Poliţia Română (arhiva)
Procurorii DIICOT şi ofiţerii DGA au descins la mai multe adrese FOTO Poliţia Română (arhiva)

Procurorii structurii centrale a DIICOT, însoţiţi de ofiţeri DGA, fac joi dimineaţa percheziţii la mai multe adrese, vizaţi fiind mai mulţi poliţişti de frontieră, inclusiv şeful structurii de combatere a migraţiei de la STPF Timiş.

UPDATE: Procurorii DIICOT au transmis că fac cercetări pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, şi folosirea în mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2020 - februarie 2021, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat, un ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef Birou Prevenirea şi Combaterea Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere în cadrul STPF Timiş a primit constant sume de bani, reprezentând jumătate din câştigurile obţinute de către gruparea infracţională specializată în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, pentru a nu îndeplini un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv sesizarea şi efectuarea de investigaţii faţă de membrii acestei grupări infracţionale, preluarea şi coordonarea, prin intermediul lucrătorilor de poliţie aflaţi în subordinea sa, a investigaţiilor iniţiate de alte unităţi de poliţie ca urmare a activităţii de constatare a infracţiunii flagrante comise de către membrii acestei grupări, în vederea stopării acestora.

În acest sens, investigaţiile efectuate în cauză au relevat împrejurarea că grupul infracţional a beneficiat de protecţia conferită de către principalele autorităţi de aplicare a legii având competenţă exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere”, anunţă DIICOT.

Potrivit procurorilor, comisarul şef a creat aparenţa utilizării unor membri ai grupării în cauze penale, în calitate de colaboratori, deşi în realitate aceştia nu au avut nicio calitate procesuală în cauze penale instrumentate de către Biroul de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul STPF Timiş.

Ştirea iniţială

Potrivit pressalert.ro, sunt percheziţionate birourile mai multor poliţişti de frontieră de la STPF Timiş, care sunt implicaţi în combaterea traficului de migranţi şi contrabandei. Potrivit sursei citate,  Comisarul şef Dan Chioreanu, cel care conduce structura de combatere a migraţiei la STPF Timiş, este principalul vizat împreună cu echipa sa.

Din ancheta DIICOT, ar fi reieşit că poliţiştii de frontieră deschideau dosare penale la Pachetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi autorizau colaboratori sub acoperire pentru a dovedi presupusele fapte.

În realitate, cărăuşii, sub coordonarea poliţiştilor de frontieră, transportau migranţi care erau trecuţi ilegal graniţa României în drumul lor spre Europa de Vest. Grupuri întregi de migranţi au fost ajutaţi tocmai de cei care ar fi trebuit să combată fenomenul. Ulterior, aceştia erau plătiţi de grupările de crimă organizată care trimiteau banii prin serviciile de plată rapidă sau direct conturile unor ”săgeţi” din Poliţia de Frontieră.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Locul unde migranţii de pe străzi sunt trataţi omeneşte. „Am făcut mâncare cu toată dragostea” VIDEO

Peste 50 de refugiaţi au ocupat o casă abandonată din Timişoara. Poliţia Locală compune scenarii apocaliptice FOTO

Arabii din Timişoara reacţionează după ce oraşul a fost împânzit de migranţi: Statul român trebuie să le asigure cazare şi masă

EXCLUSIV Nisreen Rubaian, UNHCR: „România are un mesaj foarte clar în problema refugiaţilor”

FOTO Cum arată noul centru pentru refugiaţi din Timişoara. Autorităţile au transformat o fostă unitate militară

Tratament inuman faţă de imigranţii ajunşi în Timişoara. Zeci de afgani au dormit în stradă, la temperaturi negative

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite