UPDATE Fostul şef al Poliţiei Timiş şi liderul unui clan de romi din Lugoj, arestaţi în dosarul „Viscol”. Şeful Poliţiei Economice, arestat la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Boţ, zis Viscol, acuzat că i-a cumpărat pe şefii Poliţiei cu mii de euro FOTO Adrian Pâclişan
Iulian Boţ, zis Viscol, acuzat că i-a cumpărat pe şefii Poliţiei cu mii de euro FOTO Adrian Pâclişan

Iulian Boţ, zis Viscol, lider al unui clan de romi din Lugoj, fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Munteanu, dar şi şeful Poliţiei Economice din cadrul IPJ Timiş, Dumitru Pavel, au fost reţinuţi şi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă. În dosar este implicat şi un avocat, iar cercetările DNA vizează fapte grave de corupţie.

UPDATE Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au decis arestarea preventivă a lui Iulian Boţ, zis Viscol şi a fostului şef al Poliţiei Timiş, Sorin Munteanu. Şeful Poliţiei Economice, Dumitru Pavel, a fost plasat în arest la domiciliu. 

Fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, Sorin Munteanu, şi şeful Serviciului de Insvestigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timiş, Dumitru Pavel sunt acuzaţi de mai multe fapte de corupţie, fiind acuzaţi că în perioada 2013-2016 au primit diverse sume de bani de la liderul unui clan de romi din Lugoj pentru a-l favoriza pe baştan într-un dosar de evaziune fiscală deschis în urma unor afaceri cu maşini aduse din străinătate şi vândute „la negru”.

Potrivit procurorilor DNA, „în cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boţ Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse”.

Anchetatorii au mai arătat că activităţile infracţionale ale grupării coordonată de inculpatul Boţ Iulian „s-au bucurat de sprijinul şi protecţia inculpaţilor Muntean Sorin Petru, şi Pavel Dumitru, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, respectiv şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a grupului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani”.

Din referatul prin care se propune arestarea preventivă reiese că pentru a-i asigura protecţia baştanului „Viscol”, Munteanu şi Dumitru  au racolat în cadrul grupului alţi ofiţeri de poliţie şi au coordonat activităţile infracţionale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura lui Boţ Iulian o soluţie favorabilă în dosarul în care era cercetat pentru evaziune fiscală. „De asemenea, cei doi inculpaţi au stabilit împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional strategiile pe care aceştia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală să admită o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condiţiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obţine concluzii favorabile, în situaţia în care cunoşteau faptul că evidenţa contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată. Totodată, inculpaţii Muntean Sorin Petru şi Pavel Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării, către inculpatul Boţ Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei şi au conceput împreună cu ceilalţi membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situaţia juridică dedusă cercetărilor”, mai arată procurorii DNA, potrivit cărora fostul şef al IPJ Timiş şi şeful Poliţiei Economice au primit de la Iulian Boţ câte 7.000 de euro fiecare.

Alte două persoane (un ofiţer de poliţie-denunţător şi un contabil neidentificat până în prezent) au primit mită sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro. „În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, inculpatul Bîlc Marin (n.r. avocat) a pretins de la inculpatul Boţ Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urmă o sumă cuprinsă între 6.000 - 7.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra ofiţerilor de poliţie judiciară şi asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri că îi va determina pe aceştia să urgenteze administrarea probelor în cauza ce-l privea, aşa încât soluţia finală să-i fie favorabilă”, au mai arătat procurorii DNA.

Procurorii au mai arătat că fostul şef al IPJ Timiş, Muntean Petru Sorin şi avocatul Bîlc Marin l-au determinat pe inculpatul Boţ Iulian să-i remită suma totală de 1.500 euro denunţătorului pentru ca acesta din urmă să îşi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în direcţia indicată de membrii grupului infracţional. „În contextul menţionat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine şi pentru altă persoană câte 2.000 euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenţei pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă”, au mai arătat procurorii DNA. Sorin Munteanu, Dumitru Pavel şi Iulian Boţ au fost reţinuţi şi propuşi pentru arestare. Marin Bâlc este cercetat sub control judiciar.
 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite