Universitatea de Vest reanalizează teza de doctorat a Codruţei Kovesi. Reacţia, provocată de asociaţia care a emis verdictul de plagiat fără a studia lucrarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Universităţii de Vest din Timişoara i-a solicitat Şcolii Doctorale de la Facultatea de Drept, unde Laura Codruţa Kovesi a susţinut teza de doctorat, un punct de vedere asupra lucrării scrise de şefa DNA. Şcoala doctorală de la Drept a mai emis un punct de vedere pe această temă în 2012.

Teza de doctorat a Laurei Codruţa Koveşi este reanalizată de Universitatea de Vest din Timişoara. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a declarat că a solicitat Şcolii Doctorale de la Facultatea de Drept un punct de vedere cu privire la doctoratul şefei DNA, urmând ca în funcţie de răspunsul primit să se ia o decizie cu privire la sesizarea Comisiei de Etică, despre care rectorul spune că poate să se şi autosesizeze. Directorul Şcolii Doctorale din cadrul UVT, Otilia Hedeşan, a declarat că Şcoala Doctorală de la Drept are termen până luni să comunice un punct de vedere cu privire la teza de doctorat a Codruţei Kovesi.  

Otilia Hedeşan a mai declarat că verificarea tezei lui Kovesi se realizează urmând aceeaşi paşi ca în 2012, când s-a efectuat o verificare, iar Consiliul Naţional de Etică a emis un verdict de neplagiat. „În anul 2012 CNATDCU ne-a solicitat teza doamnei Kovesi. Am trimis-o conform cu originalul, urmând ca ea să fie analizată şi în cadrul Consiliului Naţional de Etică. Dacă vă amintiţi la finalul lunii iunie 2012, CNADTCU a fost desfiinţat. Teza a fost trimisă către Consiliul Naţional de Etică, unde s-a şi dat verdictul”, a declarat directorul Şcolii Doctorale din cadrul UVT.

Potrivit Otiliei Hedeşan, teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a fost analizată şi în 2012 de Comisia de Etică a UVT, care a emis un raport „care nu se pronunţă foarte ferm”. Mai exact, Otilia Hedeşan spune că în raportul Comisiei de Etică a UVT au fost puse sub semnul întrebării  pasajele de text care sunt citate din lucrări ale Laurei Lascu, despre care s-a dovedit că e tot Codruţa Kovesi, care semna cu numele de fată.

Întrebată ce răspuns ar putea da Şcoala Doctorală de la Facultatea de Drept, în condiţiile în care s-a pronunţat deja în 2012, Otilia Hedeşan a spus că Şcoala Doctorală de la Drept are acum o altă componenţă „pentru că foarte mulţi colegi s-au abilitat în aceşti ani”. De asemenea, Comisia de Etică din cadrul UVT nu mai este cea din 2012.  „Probabil că ideile sunt cele care au fost formulate deja (n.r. de către Şcoala Doctorală de la Drept) şi atunci vom vedea şi cu colegii din noua Comisie de Etică care vor fi paşii. Nu văd motive pentru care nu s-ar putea relua în Comisia de Etică acest subiect”, a declarat Otilia Hedeşan.

Reanalizarea provocată de GRAUR

Potrivit directoarei Şcolii Doctorale de la Universitatea de Vest, reanalizarea lucrării de doctorat a tezei de doctorat a Codruţei Kovesi s-a realizat în urma verdictului dat de Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj-Napoca, asociaţie care a emis un comunicat de presă cu titlul: „Confirmăm plagiatul Laurei Codruţa Kovesi”. „Am făcut solicitarea de reanalizare pe baza solicitării făcute de colegii de la GRAUR, care este o asociaţie academică”, a spus Otilia Hedeşan.

„Adevărul” a dezvăluit, însă, în urma unui interviu cu preşedintele Asociaţiei, Dorin Isoc, că GRAUR a emis verdictul de plagiat fără a vedea teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, verdictul fiind emis pe baza unor paragrafe din lucrare. Dorin Isoc a spus că teza şefei DNA nu a putut fi obţinută de la UVT. Într-un demers jurnalistic, reporterii „Adevărul” au obţinut, însă, teza de la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest în jumătate de oră.  

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri