Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o fermă a Smithfield, în Timiș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un al doilea focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat la ferma Smithfield de la Pădureni, unde ar urma să fie sacrificate aproximativ 40 de mii de porci, după ce 13 animale au murit într-o singură zi, dintre care trei erau în aceeaşi boxă.

40 de mii de porci vor fi omorâți pentru e preveni răspândirea PPA Foto Shutterstock
40 de mii de porci vor fi omorâți pentru e preveni răspândirea PPA Foto Shutterstock

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş încearcă să salveze de la sacrificare o parte din porci, ferma fiind construită pe module separate.

„Este al doilea focar apărut în zona de supraveghere a primului. Se luaseră deja măsuri de protecţie, nu s-au mişcat animale, furajele erau păstrate în condiţii de securitate, singurele mişcări fiind cele de personal. Ancheta se duce în sensul verificării mişcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliţie (...). Acum începe uciderea animalelor afectate. Din fericire, la Pădureni este o situaţie mai specială, pentru că sunt trei module epidemiologice separate. În primul modul va avea loc uciderea a 1.380 de animale care vor fi incinerate. Este hala unde a fost înregistrat virusul şi decesele", a declarat, marţi, directorul DSVSA Timiş, dr. Flavius Nicoară.

El a menţionat că vor fi monitorizate celelalte module, iar dacă nu vor exista semnale de apariţie a bolii, nu vor fi sacrificate şi animalele din celelalte unităţi.

Flavius Nicoară a detaliat că există foarte multe situaţii ilegale, în care cetăţeni comercializează pe internet produse din carne de porc.

„Este interzis, acum au dosar penal. Este un posibil vector (de transmitere a PPA, n.r.). Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pişchia, medicul veterinar din zonă a fost anunţat de o persoană de prezenţa a doi porci domestici aruncaţi în pădure la Murani. Ambii aveau probe pozitive. De asemenea, aveau urechile tăiate pentru a nu descoperii crotaliile şi de unde provin. E greu de depistat de unde provin, dar până la urmă tot se descoperă", a menţionat Flavius Nicoară.

Subprefectul de Timiş, Sorin Ionescu, a lansat un apel la responsabilitate şi la responsabilizare.

„Fiecare dintre noi trebuie să acţionăm proactiv. Să găsim producători care ignoră normele sanitare. Încercăm să ţinem sub control acest focar, poate reuşim să salvăm cei 24.000 de porci din fermă", a punctat subprefectul Sorin Ionescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite