Un focar de pestă porcină africană, depistat în raionul Briceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) în probe recoltate de la porci domestici, dintr-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a fost întrunită Comisia pentru Situaţii Excepţionale Briceni, care a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea şi eradicarea acestui focar.

Totodată, ANSA a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel naţional şi din cadrul Uniunii Europene, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, precum şi alţi parteneri externi despre apariţia focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe parcursul anului 2021 în Republica Moldova, dar şi în Ucraina, şi în România, au fost înregistrate mai multe cazuri de pestă porcină africană la porci domestici şi mistreţi.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat la porci domestici la 13 august 2021, în satul Hănăşenii Noi, raionul Leova şi care a fost eradicat cu succes.

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autorităţile publice locale, în cazul îmbolnăvirii şi pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreţi. La fel, cere proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare şi să respecte cerinţele minime de biosecuritate.

În acelaşi context, ANSA solicită cetăţenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din ţările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate şi distruse, din motivul riscului de infectare cu pestă porcină africană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite