Un chilian care a adus în România cocaină ascunsă în crose de golf, condamnat după 13 ani de la comiterea faptei. Cum funcţiona reţeaua

0
0
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat, luni, sentinţa finală într-un dosar în care a fost trimis în judecată un chilian acuzat că a adus în România cocaină ascunsă în crose de golf. Bărbatul făcea parte din reţeaua unuia dintre cei mai mari traficanţi de cocaină din vestul ţării.

Nouă ani şi opt luni de închisoare. Aceasta este pedeapsa primită din partea judecătorilor timişoreni de Gonzalez Arredondo Marcial Andres, un bărbat  de 51 de ani din Chile, acuzat că în 2006 a introdus în România, prin Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara aproape două kilograme de cocaină. Drogurile erau ascunse în 15 crose de golf, un cadru metalic pentru persoanele cu dizabilităţi şi o cârjă.

Potrivit procurorilor DIICOT, care au trimis în judecată dosarul în decembrie 2016, Gonzalez Arredondo Marcial Andres făcea parte dintr-o reţea de trafic internaţional de droguri al cărei lider era Dorel Valeriu Popa (fost Flonta). Stabilit în Chile şi Ecuador, Popa şi-a format încă din 1999 o reţea de cărăuşi de droguri  cu ajutorul cărora trimitea în România cocaină ascunsă în crose de golf, cadre metalice pentru persoane cu dizabilităţi, extinctoare sau cârje. În România, drogurile erau preluate de la cărăuşii din Chile sau Ecuador de apropiaţi ai lui Popa, printre care tatăl, fratele, mama şi soţia acestuia, fostă şefă de cabinet a fostului senator PSD de Bihor, Vasile Duţă.

Cum funcţiona reţeaua

Era începutul anului 2006, iar Dorel Valeriu Popa se afla în Chile. La un hotel din Santiago s-a întâlnit cu patru cărăuşi pe care i-a racolat pentru a transporta în România cocaină ascunsă în crose de golf. Astfel, cu unul dintre transporturi au ajuns, la data de 22 martie 2006, pe ruta Milano -  Bucureşti, Morales Bohle Victor Hugo Eduardo şi Zurita Rojas Georgina Purisima. Având informaţii că cei doi chilieni transport droguri, autorităţile române i-au lăsat pe traficanţi să se cazeze la hotel şi au intervenit, descoperind asupra lor 15 crose de golf în care era ascuns 1 kg de cocaină.

La doar câteva ore de la aterizarea celor doi chilieni în Bucureşti, la Timişoara aterizau alţi doi, unul dintre aceştia fiind Gonzalez Arredondo Marcial Andres. Gonzalez şi celălalt cărăuş s-au cazat la un hotel din apropierea Gării de Nord din Timişoara, având asupra lor 15 crose de golf, un cadru metalic şi o cârjă. Aici, tatăl lui Dorel Valeriu Popa a venit şi a ridicat un cadru metalic destinat persoanelor cu dizabilităţi şi o cârjă în care erau ascunse aproximativ 700 de grame de cocaină.

Aflând că cei doi chilieni care au dus drogurile în Bucureşti au fost prinşi, cei doi chilieni de la Timişoara au făcut un plan de scăpare. S-au întors la Aeroportul din Timişoara, unde i-au spus angajatului de la compania aeriană că au ridicat un bagaj care nu le aparţine. Agentul a „verificat documentele de îmbarcare şi etichetele de pe bagaje şi a constatat „că erau aceleaşi nume ca ale inculpaţilor, însă, faţă de poziţia de negare adoptată de cei doi, a preluat bagajele şi le-a introdus în magazia societăţii”.

Ulterior, o verişoară a liderului grupării i-a preluat pe cei doi cărăuşi, i-a dus în Gara de Nord şi le-a luat un bilet cu destinaţia Budapesta, cei doi „reuşind să scape şi să se sustragă cercetării şi urmăririi penale”.

Totuşi, potrivit portalului instanţelor de judecată, la zece ani de la comiterea faptei, Gonzalez Arredondo Marcial Andres, a fost trimis în judecată, iar luni, 22 septembrie 2019, a fost pronunţată sentinţa finală prin care chilianul este condamnat la 9 ani şi opt luni de închisoare. Bărbatul urmează a fi dat în urmărire internaţională pentru extrădare, iar dacă între România şi Chile există un acord de recunoaştere a hotărârilor penale, traficantul poate cere executarea pedepsei în ţara lui.

Liderul grupării, extrădat şi condamnat la ani grei de închisoare

Dorel Valeriu Popa (Flonta), considerat unul dintre cei mai mari traficanţi de cocaină din vestul României a fost condamnat în mai multe dosare de trafic de droguri, cea mai mare pedeapsă fiind de 25 de ani de închisoare. În urma uneia dintre condamnări, Popa a fost dat în urmărire internaţională, iar în 2013 a fost extrădat din Ecuador. Traficantul a beneficiat însă de o reducere a pedepsei de la 25 la opt ani de închisoare. În 2015, într-un nou dosar în care a fost trimis în judecată, Dorel Valeriu Popa a primit 15 ani de închisoare, mama sa fiind condamnată, de asemenea, la 15 ani de închisoare.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri