Un CEO olandez şi colegii săi români, săltaţi de DNA chiar dintr-un restaurant. Ancheta vizează contracte cu Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au organizat vineri seara o acţiune în forţă într-un dosar de corupţie în care managerul unei firme olandeze şi colegii lui de la subsidiara din România sunt suspectaţi de fapte de corupţie în derularea unor contracte de livrare a unor echipamente medicale către spitale din România.

Patru persoane care luau masa la un restaurant din Timişoara după simpozionul Societăţii Europene de Computing şi Tehnologie în Anestezie şi Terapie Intensivă au fost „săltate” de procurorii DNA, însoţiţi de mascaţi, anunţă pressalert.ro. Potrivit sursei amintite, acţiunea este coordonată de structura centrală a DNA şi vizează derularea unor contracte dintre Ministerul Sănătăţii şi firma olandeză Dutchmed BV, cu subsidiara românească SC Dutchmed SRL din Sibiu, specializată în livrarea de echipamente medicale către spitale.

Potrivit pressalert.ro, în cadrul acţiunii de vineri seara, procurorii i-au dus la audieri pe cetăţeanul olandez Van Halewijn Dirk, CEO al firmei olandeze, managerii subsidiarei din România, Liliana Dumitru şi Muşat Aurel Alexandru , şi Felicia Chirimbu, unul dintre reprezentanţii de vânzări ai firmei, care până în anul 2000 a fost angajată a Ministerului Sănătăţii la Direcţia Generală de Aparatură Medicală.

Potrivit aceleiaşi surse, unt anchetaţi într-un dosar de corupţie care vizează modul în care firma Dutchemed SRL a obţinut mai multe contracte de la Ministerul Sănătăţii, în perioda 2008 -2011, contracte care erau finanţate din fonduri ale Băncii Mondiale şi Băncii Europene de Investiţii. DNA îl acuză pe olandezul  Van Halewijn Dirk de faptul că le-a solicitat angajaţilor săi din România să-şi formeze un sistem de relaţii care să permită câştigarea licitaţiilor organizate de minister pentru reformare sistemului medical românesc.
 

Pentru aş atinge obiectivul, Van Halewijn Dirk este acuzat că prin intermediul Feliciei Chirimbu a dat mită şi alte bunuri unor oficiali pentru a avea acces la informaţii confidenţiale sau pentru a fi favorizaţi şi declaraţi câştigători ai unor licitaţii. Cel mai mare scandal în care firma Dutchmed SRL a fost implicară este cel legat de licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii pentru pentru achiziţionarea a 61 de aparate de analiză a gazelor din sânge destinate dotării mai multor maternităţi.

Audierile celor patru au durat până după miezul nopţii. Avocaţii celor patru au susţinut că suspecţii nu au făcut declaraţii, punându-se doar în executare mandatele de aducere şi fiind înmânate citaţiile pentru săptămâna viitoare.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite