Trei zile de evenimente de Ziua Timişoarei. Alice Francis şi Oceana vor concerta în Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Timişoarei aduce la Timişoara o serie de concerte: Festivalul de Blues, Conect-R, Alice Francis şi Oceana, din Germania.

Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului prin Horărârea de Consiliu Local  nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre, se marchează ca zi a oraşului, momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.

Manifestările de Ziua Timişoarei vor debuta vineri, 1 august, de la ora 9.00 în Parcul Central unde, pe Aleea Personalităţilor, va avea loc dezvelirea busturilor lui Gheorghe I. Tohăneanu şi Nicolae Boboc. La ora 10.30 în Parcul Rozelor va fi dezvelit bustul lui Árpád Mühle, iar la ora 12.00, va avea loc întrunirea în şedinţă festivă a Consiliului Local al Timişoarei.

Iubitorii de blues sunt invitaţi la Festivalul Blues pentru Timişoara, de la ora 20.00, în Piaţa Victoriei. 

Sâmbătă, 2 august, va avea loc un alt concert în Piaţa Victoriei susţinut de Maxim, Lora, Elena Gheorghe şi Connect-R.

Duminică, 3 august, ne întâlnim cu Alice Francis şi Oceana tot în Piaţa Victoriei, iar în încheiere va avea loc un foc de artificii.

Iată întregul program de Zilei Timişoarei

1 august - vineri 

Parcul Central 

09.00 - ceremonial militar, fanfara  Garnizoanei Timişoara

Dezvelire busturi : Gheorghe I. Tohăneanu (profesor universitar doctor în filologie, scriitor, unul dintre întemeietorii învăţământului filologic universitar timişorean, sculptor  Aurel Gheorghe Ardeleanu) şi Nicolae Boboc(compozitor, muzicolog şi eseist-filosof, dirijor al Filarmonicii din Arad şi al Filarmonicii Banatul, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)

Parcul Rozelor 

10.30 Fanfara “Timişoara Big Band”, dezvelire bust Árpád Mühle (arhitect  peisagist, fiul celebrului horticultor Wilhelm Mühle cel mai important rozerist al României din perioada interbelică, a iniţiat reamenajarea Parcului Rozelor, după ce acesta fost distrus în timpul Primului Război Mondial, sculptor: Aurel Gheorghe Ardeleanu) 

11.00 Program artistic “Trandafirul” dedicat momentului dezvelirii bustului lui Árpád Mühle, organizat de Asociaţia Seniorilor din Municipiul Timişoara în parteneriat cu Asociaţia Amicii Rozelor, participă: elevii Liceului Pedagogic Carmen Sylva, Colegiului Economic F.S.Nitti,  

Colegiului National  Bănăţean, seniorii A.S.M.T. şi seniorii din Szeged, Ungaria.

Sala de şedinţe a Consiliului Local

12.00 Şedinţă Festivă – Decernarea post-mortem a Titlului de Cetăţean de Onoare lui Paul Neagu, artist plastic, sculptor (după Constantin Brâncuşi, Paul Neagu este singurul sculptor român care a reuşit performanţa ca lucrările sale să fie expuse şi achiziţionate de către Tate  Gallery din Londra, iar Timişoarei, a lăsat moştenire în 22 decembrie 1999, în Piaţa Victoriei, sculptura monumentală Crucificare), precum şi decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare lui Paul Eugen Banciu (prozator, eseist, scenarist, critic de artă) şi lui Eugen Dorcescu (poet, prozator, eseist, traducător din limbiile franceză şi spaniolă).

Piaţa Victoriei

20.00  Blues pentru Timişoara- concert 

Ora H – o formulă născută din bucuria de a cânta, cu oameni cu care să te simţi bine şi în afara scenei, abordând genuri muzicale diverse, care dau posibilitatea fiecăruia să se simtă util şi să contribuie la o întâlnire cât mai plăcută cu muzica. 

Componenţa: Adi Văduva, Vasile Dolga, Bogdan Racz, Bujor Hariga, Ciprian Popa, Toni Kuhn

Bega Blues Band - grupul cel mai longeviv de blues-jazz din România, cu o activitate de 30 de ani. Întemeiat de Bela Kamocsa şi de Johnny Bota, grupul a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, "Blues de Timisoara". Bega Blues Band a obţinut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România şi Diploma de Excelenţă a Municipiului Timişoara „pentru întreaga activitate muzicală şi pentru promovarea imaginii Timişoarei în ţară şi în lume”.

Componenţa: Maria Chioran , Mircea Bunea,Toni Kühn, Johnny Bota, Lică Dolga, Dan Mitrofan, Saşa Bota

Blue Family – grupul de blues din Pancevo (Serbia) a luat fiinţă în anul 1996. Cu o mulţime de apariţii în toată ţara, trupa a participat la festivaluri şi concerte în Ungaria, România, Elveţia şi Slovacia. 

Componenţa: Katarina Arsenov, Ana Radzic, Zeljko Stanojkovski, Ljuba Jeftic, Milan Jarakovic, Rade Krivokuca

2 august – sâmbătă 

Program acţiuni sportive 

“Cupa oraşelor înfrăţite„ - turneu de mini fotbal cu echipe de amatori 

09.00 – 18.00 Baza Sportivă Colterm

Participă  echipe reprezentând Municipiul Timişoara şi echipe invitate care reprezintă oraşele înfrăţite şi partenere

12.00 – la Pădurea Verde, în vecinătatea Muzeului Satului, va avea loc ceremonia de inaugurare şi sfinţire a Monumentului Rezinstenţei Anticomuniste din Banat, organizată de Primăria Municipiului Timişoara, împreună cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Filiala Timiş.  Evenimentul este un bun prilej de a aduce un profund omagiu istoriei multiseculare a urbei noastre, alături de o istorie mai recentă, extrem de dureroasă, în care zeci şi sute de locuitori ai acestui colţ de ţară au luptat şi s-au jertfit pentru apărarea libertăţii, demnităţii şi fiinţei noastre naţionale.

Piaţa Victoriei  

20.00 - concert 

          Maxim

          Lora 

          Elena Gheorghe

          Connect-R

22.00 Crosul  nocturn Timişoara

Crosul nocturn  a ajuns la cea de-a treia ediţie şi este organizat în sistem de participare open. Înscrierile se fac în mod gratuit, având limita de vârstă a concurenţilor de 18 ani. Crosul Nocturn se va desfăşura pe cca 3,5 km şi are startul începând cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1(în faţa Primăriei Municipiului Timişoara), unde va avea loc şi sosirea. Traseul este următorul: Primăria Municipiului Timişoara  – str.20 Decembrie – Bv. I.C.Brătianu –str. Michelangelo – str.Cluj – str. V.Babeş – Bv.Mihai Viteazul – str.20 Decembrie - Primăria Municipiului Timişoara.

Crosul este realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton.

3 august – duminică

Piaţa Victoriei 

21.00 - concert 

          Alice Francis

          Oceana

          Artificii

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite