Transformarea spectaculoasă a unei şcolii dintr-o comună din Timiş. Copiii vor merge cu plăcere să înveţe într-un astfel de loc FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii şcolii din Sânmihaiu Român, alături de elevi ai liceului “Ion Mincu” din Timişoara au transformat şcoala din localitatea vecină Timişoarei.

Şcoala gimnazială din localitatea Sânmihaiu Român (aflată 15 kilometri de Timişoara) a devenit o mândrie pentru localnicii. Printr-un proiect iniţiat de Asociaţia Art-dendum, elevii de la Sânmihai, ajutaţi de colegii lor de la liceul “Ion Mincu” din Timişoara, au pictat pereţii şcolii. Primul proiect de acest gen a avut loc în 2011. 

“Este o pictură care a stârnit reacţii pozitive. Dacă în urmă cu şase ani de zile, în 2011, reacţiile au fost, să zicem, de reţinere, şi, chiar dacă le-a încântat ochiul, nu au vrut să fie foarte deschişi, în momentul de faţă se opresc foarte multe maşini în faţa şcolii, fac poze, sunt foarte încântaţi de ce se întâmplă. Este pata de culoare a comunităţii”, a spus Claudiu Crepcea, directorul şcolii din Sânmihaiu Român. Acesta intenţonează să mobilizeze copiii pentru a realiza picturi murale şi pe faţadele şcolilor din Utvin şi Sânmihaiu German.

Proiectul a fost iniţiat în 2011 de Asociaţia Artdendum. Atunci şcoala din Sânmihaiu Român a fost pictată de elevi ai Liceului de arte plastic din Timisoara. 

Şcoala gimnazială din Sânmihaiu Român FOTO Facebook/Wunjo-Joy/Artdendum


 

Asociaţia Artdendum este o organizaţie neguvernamentală şi are drept scop eliminarea tuturor formelor de discriminare culturală, etnică, lingvistică, religioasă, rasială sau sexuală prin angajarea şi participarea persoanelor, indiferent de vârstă, în proiecte ce vizează activităţi cu caracter cultural şi de angajare civică. Este vizată, astfel, susţinerea libertăţii de expresie prin organizarea si promovarea de manifestari artistice convenţionale şi neconvenţionale.

Şcoala gimnazială din Sânmihaiu Român FOTO Facebook/Wunjo-Joy/Artdendum

„Încă din cele mai vechi timpuri ale organizarii umane pictura murală a reprezentat o cale de manifestare şi exprimare socială. De la  peşterile din Lascaux la frescele renascentiste, de la Art Nouveau şi până în zilele noastre, arta murală oferă o  redefinire a realităţii, într-un sens liber şi creativ, fascinant şi plin de culoare. Pictată în anul 2011 printr-un proiect iniţiat de către Asociaţia Artdendum cu elevi de la Liceul de Arte Plastice din Timişoara, faţada şcolii din Sânmihaiu Român a devenit în urmatorii ani un reper local pozitiv ce a strâns in jurul său comunitatea, aceasta regăsindu-se în culorile şi tuşele vii ale acesteia. Repictarea acesteia în acest context intăreşte bunele practici dovedite şi readuce în prim plan nevoia de culoare a spaţiilor cu caracter social-educaţional”, a declarat Christian Pavelescu, reprezentantul Asociaţiei Artdendum.

Şcoala gimnazială din Sânmihaiu Român FOTO Facebook/Wunjo-Joy/Artdendum

Datorita faptului că pictura murală s-a realizat pe faţada şcolii din Sânmihaiu Român, prin workshop-uri deschise publicului larg, s-a asigurat introducerea artei în cotidianul comunităţii,  reprezentând noi modalităţi de întâlnire a publicului larg cu arta şi materializandu-se astfel o legătură  directa cu diferitele mijloace de exprimare artistică.

Şcoala gimnazială din Sânmihaiu Român FOTO Facebook/Wunjo-Joy/Artdendum

„Aceste workshop-uri de tehnici murale îi vor ajuta  pe elevi să se dezvolte armonios, prin  caracterul artistic şi educativ, asigurând totodată implicarea directă a acestora  şi indirect a întregii comunităţi”, a mai spus Christian Pavelescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite