Supă antirisipă din legume care ar ajunge la gunoi sau Vegeta de casă, la festivalul de gastronomie La Pas FOTO VIDEO
0Festival de Gastronomie Artizanală La Pas s-a desfășurat în weekendul 13-15 octombrie 2023, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși" din Timișoara.

Pentru pregătirea festivalului, asociația CRIES a colaborat cu peste 200 de artiști, artizani, producători, bucătari, profesori și elevi, tineri, profesioniști din organizații locale, naționale și europene, interesate de temele propuse de eveniment.
Artizanii La Pas au oferit o diversitate de produse alimentare preparate după rețete tradiționale sau inovatoare, folosind în mare parte ingrediente locale și practici de producție sustenabilă.
Bere artizanală produsă local, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, mied, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea au făcut parte din oferta gastronomic a ediției din acest an.

Pe durata festivalului au avut loc ateliere și demonstrații ale unor practice tradiționale de gătit, precum prepararea magiunului după o rețetă din Țara Momârlanilor, a pitei în țăst, așa cum se face la Margina, sau a cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, după o rețetă din Mărginimea Sibiului.
„Avem mai multe sectoare tematice. Una din ele se referă la păstorit, una din ocupațiile principale ale satelor din zona Sibiului. Astăzi am venit cu o demonstrație de a face cocoloașe cu brânză de burduf. Avem expus aici instrumentarul folosit la stâne, prin care arătăm cât de simplu și de aproape de natura erau, pentru a ajunge de la laptele de oaie, la un produs finit, brânza de burduf, una din cele mai bune brânzeturi pe care le-au produs românii din totdeauna”, a spus Mihaela Gherghel de la Muzeul Astra din Sibiu.

Duminică dimineața, 15 octombrie 2023, voluntarii de la Liceul Alimentar au mers în Piața Badea Cârțan și au achiziționat legume urâte, un pic stricate, care altfel ar fi ajuns deșeuri. Din aceste legume s-a pregătit o supă cu mesajul „Să nu risipim hrana“, pentru că 40% din hrana care se produce în lume ajunge la gunoi.

Un alt atelierele inclus în cadrul activităților împotriva risipei alimentare este “Borcanul antirisipă”, deja o activitate tradițională făcută de cei de la Colegiul “Emanuil Ungureanu”.
Din legume care nu sunt foarte estetice, elevii au arătat cum se poate face un fel de Vegeta, condiment care poate fi folosit ulterior în bucătărie.

Pentru a încuraja publicul să exploreze diversitatea gusturilor, au fost lansate produse marca La Pas, unele dintre acestea în ediție limitată, disponibile doar pe perioada festivalului, precum brânză, pâine, miere, cidru, suc de fructe și bere artizanală.