Studenţi englezi în căutare de idei inteligente la Timişoara. „Am constatat în mod neplăcut că încă sunt rasişti în oraş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francesca Blidar (stânga) şi colegii ei de la Notthingham
Francesca Blidar (stânga) şi colegii ei de la Notthingham

Un grup de 50 de studenţi de la Nottingham Trent University s-a aflat timp de câteva zile la Timişoara, în căutarea unor soluţii sustenabile şi idei creative care ar putea să fie implementate în oraşul englez.

Studenţii britanici au venit săptămâna trecută în oraşul de pe Bega, pe baza unei colaborări bune între Nottingham Trent University şi Universitatea de Vest. Tinerii s-au împărţit în grupe de câte opt persoane şi au plecat la vânătoare de idei inteligente, în Timişoara. 

Într-un grup s-a aflat şi o româncă, timişoreanca Francesca Blidar, care a absolvit anul trecut Liceul „Carmen Sylva”, iar acum este studentă la universitatea din Nottingham.
 

“Am venit la Timişoara să căutăm idei inovative, pe care să le implementăm pentru oraşul Nottingham. Fiecare grup şi-a ales o temă. Grupa mea a avut tema <Medii sustenabile>. Ideea e că vrem să implementăm ceva nou, fără să distrugem mediul înconjurător. În Nottingham sunt foarte multe parcuri, dar centrul oraşul nu este foarte verde. Au parcuri mari, dar când mergi pe străzi, cel puţin în zonele pe care le-am văzut eu, nu sunt atât de multe spaţii verzi”, a spus Francesca Blidar. 

Vor să copieze şi ei transportul cu vaporetto
 

Chiar dacă în realitate oraşul de pe Bega suferă de pe urma proastei gestionări a copacilor, care de multe ori sunt toaletaţi necorespunzător, zona verde din Piaţa Victoriei, florile şi parcurile au luat ochii oaspeţilor din Anglia.
 

“Oraşul în sine i-a surprins plăcut pe colegii mei. Li s-a părut foarte colorat, în centru mai ales, unde sunt foarte multe flori. Am ajuns la concluzia că în Nottingham ne-ar trebui mult mai multe spaţii verzi în centrul oraşului. Mai multe flori, iarbă verde şi copaci. La Timişoara este verde tot în zona centrală. În Nottingham avem un râu, mai mic decât Bega, dar vom sugera ideea să se facă transport public cu vaporaşe şi acolo. Am fost şi la Incuboxx, unde am tras o concluzie. Ne-ar prinde şi nouă un incubator de afaceri pentru studenţi. O idee destul de bună este şi exemplul de la Ambasada, care ne arată că fostele hale industriale pot fi transformate în clădiri de birouri. Sunt destule şi la Nottingham”, a mai spus Francesca Blidar.

Studenţii englezi la Timişoara

“Am fost surprinsă în mod neplăcut că încă sunt rasişti prin Timişoara”
 

Nu toate lucrurile din Timişoara sunt de nivelul unei viitoare Capitale Culturale Europene. 
 

“Au fost câteva situaţii neplăcute. În majoritatea locurilor a trebuit să le traduc meniul. A trebuit să le explic ce conţine mâncarea. Comenzile din restaurante trebuiau făcute în limba română. Am fost surprinsă în mod neplăcut că încă sunt rasişti prin Timişoara. Am avut o tânără de culoare în grup. Şi am putut să aud în română lucruri foarte urâte la adresa ei. Nu am zis la nimeni. Dar chiar nu mă aşteptam la aşa ceva. Am avut şi o asiatică în grup. Şi la adresa ei au vorbit urât”, a mai spus Francesca Blindar. 

Studenţii englezi la Timişoara

La Nottingham toată lumea reciclează gunoiul

Timişoreanca susţine că în campusul uniersităţii din Nottingham se plantează compaci în fiecare an, că acolo foarte multă lume se foloseşte de transportul public (autobuz şi tramvai) şi toate lumea reciclează gunoiul. “Sunt multe piste de biciclete de calitate. Sunt şi biciclete de închiriat, dar nu sunt pe gratis”, a adăugat Francesca Blidar.

Înainte să ajungă la Timişoara, studenţii au stat câteva zile şi la Viena. “Acolo am găsit un hotel verde. Era plin de plante, atât afară, cât şi interior. O parte din energie era produsă de ei, prin panouri solare”, a completat Francesca. 

Studenţii englezi la Timişoara

“Nu are sens să mă întorc. Am tot viitorul acolo”

Francesca Blidar a abslovit liceul la secţia Matematică-Informatică, aşa că la universitatea din Nottingham a ales specialitatea “Computer Science”.
 

“Voiam să studiez în altă ţară. Mi s-a părut că Nottingham Trent University este pentru mine. După un an petrecut acolo, pot să spun că sunt civilizaţi, sunt foarte prietenoşi, nu mă aşteptam la asta. Nu mă simt o străină printre ei. Ştiu că e un loc comun, dar vremea nu e cea mai bună acolo. Se schimbă destul de des. Probabil că nu mă întorc înapoi, am depus un mare efort să ajung acolo. Nu are sens să mă întorc. Am tot viitorul acolo”, a spus mai Francesca Blidar. 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite