Situaţia în care poţi evita izolarea de 14 zile dacă eşti contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea spune în felul următor: Intri în izolare 14 zile dacă eşti contact direct cu o persoană care este depistată pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2. Izolarea se poate repeta la infinit. Poate exista însă şi o excepţie.

Ce face un om care iese din izolarea de 14 zile, ca urmare a unui contact direct cu o persoană depistată pozitiv la COVID-19, dacă se întâlneşte din nou cu cineva testat pozitiv la coronavirus? Intră din nou în izolare 14 zile? Povestea s-ar putea repeta la infinit. 

“Să zicem că am undă verde de a-mi relua viaţa, iar marţi voi petrece câteva ore cu unul din cei cinci-şase oameni aproapiaţi din viaţa mea şi miercuri acel om e confirmat pozitiv, eu intru din nou în izolare 14 zile?”, se întreabă un timişorean, aflat acum în izolare pentru că a fost contact cu o persoană infectată cu coronavirus.
 

Răspunsul este: da! Conform legii, contactul este obligat să intre din nou în izolare, timp de 14 zile, explică medicul Virgil Musta, şeful secţiei de coronavirus de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara.
 

“Legea spune în felul următor. Intri în izolare 14 zile dacă eşti contact cu o persoană care este depistată pozitiv. Dar contactul nu înseamnă o simplă întâlnire pe stradă. Înseamnă să stai în aceeaşi locuinţă, să stai în aceeaşi încăpere minimum 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri. Contactul este bine definit. E posibil să se întâlnească cu un coleg de serviciu. Aşa că ideal ar fi ca la locul de muncă să se găsească soluţia să nu fie foarte mulţi contacţi, să nu se ajungă în această situaţie. Să nu stea mai aproape de doi metri şi fără mască. Aceste reguli nu sunt chiar aşa de greu de respectat. Sunt puţine locuri de muncă în care să nu poţi să stai la o distanţă de doi metri şi să nu porţi mască. Dacă se respectă regulile, nu intri în definiţie de caz. Definiţia de caz e când stai bot în bot sau la mai puţin de un metru, mai mult de un sfert de ceas. Şi fără mască. Dar conform legii, dacă eşti contact cu cineva pozitiv, te izolezi. Dacă ai simptomatologie, te testezi”, a declarat Virgil Musta.
 

“Dacă are anticorpi, nu mai face boala şi nici nu mai transmite”  

Există însă o portiţă, care, în anumite condiţii le permite contacţilor să evite izolarea de 14 zile. Asta dacă se face un test pentru depistarea anticorpilor, iar rezultatul este pozitiv. 
 

“Legea nu prevede această situaţie, dar poate să nu stea în izolare, pentru că nu are justificare. Dacă are anticorpi, nu mai face boala, şi nici nu mai transmite. Dar e discutabilă treaba. Nu poţi să faci lege foarte clară, pentru că nu se ştie exact cât ţine imunitatea, încă sunt studii clinice care arată că imunitatea începe să scadă de la două luni încolo. Pur şi simplu trebuie văzute individual situaţiile de acest gen”, a explicat Virgil Musta.

  

Vă recomandăm să mai citiţi:  

Actor de la Teatrul Naţional din Timişoara, infectat cu COVID-19, acuzaţii grave la adresa DSP Timiş. „Să vă fie ruşine pentru mizeria pe care aţi creat-o“
 
Replica DSP Timiş în urma gravelor acuzaţii lansate de un actor: „Nu am efectuat nici o eroare de activitate în domeniul profesional“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite