România şi Ungaria primesc 95 de milioane de euro pentru mai multe proiecte comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Ungaria vor primi 95 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a dezvolta mai multe programe transfrontaliere. Timişul va fi lider de proiect pentru dezvoltarea unui centru de legume - fructe, care va sprijini producătorii din cele două părţi ale graniţei. De asemenea, vor fi finaţate două drumuri în zona Triplex Confinium, dar şi studiul de fezabilitate pentru (re)construire căii ferate dintre Timişoara şi Szeged.

Cele două ţări erau în pericol de a pierde o importantă finanţare europeană, aceasta pentru că nu au fost în stare să se pună de acord asupra direcţiilor prioritare care ar fi urmat să fie urmate în cadrul programelor transfrontaliere. După mai multe discuţii, cele două părţi au reuşit totuşi să se pună de acord şi să stabilească modul de utilizare a banilor.

Delegaţiile României şi Ungariei, alcătuite din reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi centrale, s-au întâlnit pentru a stabili liniile majore ale programului transfrontalier 2014-2020.
În urma rundelor prelungite de negocieri, cele două părţi au ajuns la un numitor comun, în joc fiind însăşi soarta întregului program, care risca să fie pierdut în întregime din cauza întârzierilor acumulate în definirea acestuia.

Astfel, a fost convenită suma ce va fi alocată direct proiectelor strategice şi anume 50% din valoarea întregului program, adică aproximativ 95 milioane de euro. Aceasta vizează investiţii cu impact semnificativ pentru comunităţile situate pe graniţă, privind drumuri transfrontaliere, centre de legume-fructe, centre pentru situaţii de urgenţă, secţii de spitale, sisteme de management integrat al apelor, sisteme de transport ecologic, în total 12 proiecte propuse, am aflat de la . Marian Constantin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Cuplul judeţelor Timiş - Csongrad a propus 4 proiecte. În primul rând, este vorba de un centru de legume - fructe, condus de judeţul Timiş, acesta presupune un sediu în Timişoara, două sedii secundare în emisfera vestică şi estică şi funcţiuni de colectare, stocare, preprocesare, vânzare şi inclusiv diverse platforme de operare, consultare şi interrelaţionare. Celelalte 3 proiecte au ca lider de proiect judeţul Csongrad, ţintind două drumuri transfrontaliere în zona Cenad - Beba Veche şi studiul de fezabilitate al căii ferate Timişoara - Szeged, însă valoarea totală a acestora fiind prea mare, vor trebui reduse la unul sau două proiecte.

Axele de dezvoltare selectate pentru perioada 2014-2020 acoperă proiectele strategice menţionate, însă vor putea fi finanţate şi alte proiecte, mai mici, inclusiv pentru adaptarea la schimbările climatice, protejarea şi promovarea patrimoniului cultural, istoric şi natural, dezvoltarea de afaceri şi locuri de muncă în zonele defavorizate, îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a cooperării între comunităţile despărţite de graniţă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite