RISCURI Harta trotuarelor din Timişoara pe care poţi să mori oricând lovit de cărămizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile istorice din Timişoara sunt un pericol pentru maşini şi timişoreni, dar şi pentru turiştii străini. Oricine pleacă de acasă la o plimbare prin Timişoara ar trebui să reacţioneze ca şi când ar fi ultima plimbare pe care o face. Cărămizile de pe case ameninţă la fiecare pas.

"Zilnic pică tencuială pe trotuar. M-am gândit să închid strada ca să evităm o tragedie”, spune Stănică Popa, preşedintele unei asociaţii de proprietari dintr-o clădire istorică din Piaţa Sfântul Gheorghe (foto jos). Imobilul, care este construit în 1909 şi este printre cele mai mari din oraş, întinzându-se pe cinci străzi, este într-o avansată stare de degradare.

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO



Clădirea de vizavi este în aceeaşi situaţie. Cărămizile stau să pice peste trecători. Singura care nu îşi pune această problemă este o bătrână care cerşeşte zilnic în Piaţa Sfântu Gheorghe. La doar câţiva metri, pe strada Mercy, alte clădiri ameninţă viaţa oamenilor. În urmă cu două săptămâni bucăţi de tencuială au căzut pe terasa unui restaurant. Numai o minune a făcut ca oamenii care erau la masă să nu fie răniţi.

Primarul în pericol

Tot în zona centrală, dar în Piaţa Libertăţii, sunt alte clădiri de pe care pică bucăţi de tencuială. Un astfel de imobil este cel în care funcţionează PNŢCD, partidul primarului Gheorghe Ciuhandu. Lângă uşa pe care intră primarul au căzut de mai multe ori bucăţi de tencuială, poliţiştii au încercuit zona, iar după o zi banda a fost dată jos şi totul a revenit la „normal”. La doar câţiva paşi se află fosta bancă Albina. Turnul clădirii dă mari emoţii trecătorilor (foto).

Rămânând în zona centrală, ajungem în Piaţa 700, acolo unde anul trecut un timişorean chiar a fost rănit de mai multe ţigle căzute de pe o clădire. Nici măcar clădirea Operei Naţionale nu este mai sigură. Deşi faţada a fost renovată în urmă cu câţiva ani, bucăţi din clădire stau să pice, iar pompierii au fost chemaţi în urmă cu câteva luni să intervină pentru a înlătura pericolul.

Alte zone roşii



În zona Iosefin, Piaţa Maria şi Piaţa Traian sunt alte clădiri periculoase. Imobilele-monument sunt cele mai afectate de timp şi indiferenţă. Nici blocurile comuniste cu tencuială decorativă nu mai sunt sigure. În urmă cu trei ani o tânără a murit în Calea Şagului după ce o cărămidă decorativă s-a desprins de pe un astfel de bloc şi i-a căzut în cap. Imediat după accident cărămizile aparente de pe acel bloc au fost înlăturate.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite