Reînvierea unui brand românesc. În fast-food-ul din epoca comunistă se mânca mămăligă cu brânză și griș cu lapte

0
Publicat:

În locul în care se află astăzi restaurantul McDonald’s din centrul Timișoarei a funcționat cândva un alt tip de fast-food, foarte îndrăgit în perioada comunismului. Antropolgul culinar Caius Merșa a înregistrat brandul la OSIM și va deschide un Lacto Bar original în orașul de pe Bega.

Lactobarul din Timișoara anilor 70 FOTO Hans Oerelmans
Lactobarul din Timișoara anilor 70 FOTO Hans Oerelmans


Lacto Bar era un brand românesc, apărut pe la sfârșitul anilor 60. Mai întâi la București, apoi în mai toate marile orașe. Cum îi spune și numele, principalele produse erau cele pe bază de lactate: lapte, lapte bătut, iaurt, chefir. Era un fel de autoservire cu produse preparate și ținute în vitrine cu becuri radiante. Avea și preparate pentru mic dejun sau prânz ușor: ouă ochiuri, omletă, crenvursti cu muștar, mămăligă cu brânză și smântână ori orez sau gris cu lapte. Nu lipseau nici produsele de patiserie, totul fiind servit niște mese înalte, fără scaune.

Nu vreau să dezamăgesc, dar atunci când eram înfometați până peste măsură, dacă îți permiteai să te duci să mănânci în centru, ziceai că e cel mai bun din lume. Și nu era cel mai bun. Era un iaurt de <doi lei>. Dacă cineva ți-ar aduce acum iaurtul ălă și ți l-ar da să-l mănânci, ai rămâne dezamăgit. Nu a fost un gust extraordinar, doar că nu aveai cu ce să compari. Știm ce vremuri erau. Omului flămând îi place orice. Repet, iaurtul ăla nu era deloc bun, dar astăzi știm să facem un iaurt foarte bun”, declară Caius Merșa, timișoreanul care dorește să reînvie brandul Lacto Bar.

În locul Lactobarului se află un restaurant McDonalds FOTO Orașul Timișoara
În locul Lactobarului se află un restaurant McDonalds FOTO Orașul Timișoara

Brand înregistrat la OSIM

Lacto Bar-urile au dispărut după Revoluția din 1989. De dragul atragerii nostalgicilor, s-au mai încercat în ultimii ani deschiderea unor afaceri de tip „lactobar”, la Oradea sau Cluj, însă ele nu aveau prea multe în comun cu adevăratul concept. Caius Merșa a înregistrat brandul la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), iar acum lucrează la concept și la meniu.

Nimeni nu a preluat brandul în adevărata substanță a lui. Intențiile au fost bune, dar trebuia mult mai mult. Trebuie să înțelegem ceva important. Lacto Bar nu e chiar o idee românească. A apărut cu mult timp înainte să facem și noi. Am văzut Milk Bar în Australia, am văzut în Anglia, la început de secol XX . L-a preluat și Ceaușescu, așa cum a fost preluată și Dacia. Eu vreau să creez metafora de lângă. Ceea ce doresc neapărat este să vând lactate la ambalaje din sticlă, nu din plastic, nu din carton. Borcanul de iaurt, borcanul de sana, de lapte bătut, sunt embleme ale gustului care sigur vor veni înapoi. Vreau să reînviem ideea de patiserie românească, pentru că avem”, a mai declarat Caius Merșa.

Caius Merșa a fost la show-ul de televiziune Chef la cuțite FOTO Antena 1
Caius Merșa a fost la show-ul de televiziune Chef la cuțite FOTO Antena 1

Lucrează în cercetare culinară

Timișoreanul Caius Merşa este pasionat de artă, fotografie şi bucătărie. Este absolvent al Facultăţii de Arte din Timişoara, și este cel care a importat în România conceptul de Supa-bar (un restaurant-bar în care se vinde exclusiv supă la pahar). În 2020, a participat la show-ul Chefi la cuţite de la Antena 1. În prezent, face și cercetare culinară la un centru de antropologie din cadrul Universităţii de Vest. Mai mult de atât, își face doctoratul despre “istoria, hermeneutica și filosofia bucătăriei românești”, primul de acest fel din România.

Caius Merșa e și un bucătar priceput FOTO Antena 1
Caius Merșa e și un bucătar priceput FOTO Antena 1


Caius Merșa dorește ca noul Lacto Bar să fie deschis până la începutul anului 2023, când la Timișoara ar trebui să înceapă să vină turiștii pentru programele din Capitala Culturală Europeană.

Lactobarul de pe bulevardul Magheru în 1969 FOTO Bucuresteanul.ro
Lactobarul de pe bulevardul Magheru în 1969 FOTO Bucuresteanul.ro
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite