Regulament de închisoare. Poliţiştii nu au voie să se salute cu: „Bună”, „Hello”, „Ciao” sau „Pa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciarul Timişoara are un nou regulament de ordine interioară FOTO ANP
Penitenciarul Timişoara are un nou regulament de ordine interioară FOTO ANP

Noul regulament de ordine interioară din Penitenciarul Timişoara stabileşte cum trebuie să se salute între ei poliţiştii, dar şi ce formule de salut sunt strict interzise. Regulamentul mai prevede cum trebuie să se comporte un bărbat în prezenţa unei femei şi le interzice poliţiştilor de penitenciar să poarte barbă.

Legea privind Statutul poliţiştilor de penitenciare, intrată în vigoare în 2019, prevede că Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate acesteia trebuie să elaboreze regulamente de ordine interioară, cu consultarea organizaţiilor sindicale. 

La Penitenciarul „Popa Şapcă” din Timişoara, regulamentul de ordine interioară a intrat în vigoare din data de 5 octombrie 2020. „Regulamentul de Ordine Interioară este un act obligatoriu care cuprinde reglementări specifice condiţiilor concrete de desfăşurare a activităţii angajaţilor 

Penitenciarului Timişoara precum şi standarde de conduită menite să contribuie la formarea şi menţinerea unui climat de ordine şi disciplină în instituţie, în concordanţă cu prevederile legale, în vigoare”, susţine conducerea Penitenciarului Timişoara.

Ce prevede regulamentul

Potrivit conducerii Penitenciarului „Popa Şapcă” Timişoara, regulamentul cuprinde dispoziţii cu privire la: regulile de politeţe în relaţionarea interpersonală, regulile privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă, drepturile şi obligaţiile poliţiştilor de penitenciare în relaţiile interpersonale, evaluarea activităţii profesionale şi evaluarea psihologică a poliţiştilor de penitenciare, prevenirea şi stingerea incendiilor, ţinuta poliţiştilor de penitenciare, loialitatea, confidenţialitatea şi accesul la informaţii clasificate, procedura de soluţionare a cererilor şi reclamaţiilor individuale ale salariaţilor, regulile privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii.

Poliţiştii, obligaţi să îi salute pe colegi, dar şi pe necunoscuţi

Regulamentul de ordine interioară de la Penitenciarul „Popa Şapcă” din Timişoara conţine, pe lângă norme care ţin de activitatea propriu-zisă a poliţiştilor de penitenciare, şi reguli de comportament în relaţiile dintre colegi. Spre exemplu, regulamentul prevede că poliţiştii din Penitenciarul Timişoara sunt obligaţi „să salute orice salariat al instituţiei la întâlnirea cu acesta”.

Sunt prevăzute şi excepţii de la regulă, iar una dintre acestea e atunci „când, pe timpul derulării unor activităţi, salutul poate produce riscuri în desfăşurarea acestora”. „În acest caz salutul se va efectua de îndată ce situaţia de risc încetează”, se mai arată în regulamentul în care o altă excepţie de la obligativitatea salutului este atunci când acesta este împiedicat de existenţa unor afecţiuni.

Regulamentul de ordine interioară mai prevede că poliţistul de penitenciare aflat în uniformă pe stradă „are obligaţia de a saluta angajaţii din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională aflaţi în uniformă, chiar dacă nu îi cunoaşte”

Formule de salut obligatorii şi cuvinte interzise

Poliţiştii de penitenciare nu îşi pot saluta colegii oricum, fiind obligatorii următoarele formule de salut: „Vă salut domnule/doamnă/domnişoară (gradul, funcţia)”, „Bună ziua/dimineaţa/seara domnule/doamnă/domnişoară (gradul, funcţia)” sau „Bună ziua/dimineaţa/seara”. „Nu se foloseşte salutul: Bună, Hello, Ceau, Ciao, Pa, Adio, Bye sau orice alte expresii similare”, mai prevede regulamentul de la „Popa Şapcă”.

Prin document poliţiştii de penitenciare sunt obligaţi să fie foarte atenţi la modul în care se comportă atunci când se întâlnesc cu alte persoane. Astfel, salută primii: subordonaţii sau inferiorii în grad pe şefii de compartiment sau superiorii în grad, bărbaţii, indiferent de grad sau funcţie pe femei, indiferent de gradul sau funcţia femeilor salutate.

„Poliţistul de penitenciare care este singur îl salută pe cel care este însoţit de alte persoane”, mai prevede regulamentul de ordine interioară de la Penitenciarul Timişoara. De asemenea, atunci când salută, poliţistul de penitenciare trebuie să întrerupă activitatea desfăşurată, dacă este cazul, să înceteze să mai fumeze, să scoată mâinile din buzunar şi să privească „fără insistenţe” în ochii persoanei salutate. „Salutul poate fi urmat de strângerea mâinii, în special atunci când persoanele urmează să se oprească şi să poarte o conversaţie. Nu se va strange mâna pe deasupra alteia, în cruce”, mai prevede regulamentul recent aprobat.

Ţinuta poliţistului de penitenciare

Un capitol din regulamentul Penitenciarului Timişoara este dedicate ţinutei poliţiştilor. Documentul prevede că angajaţii penitenciarului trebuie să aibă o ţinută decentă, femeilor care doresc să poarte fustă sau rochie fiindu-le interzis să poarte fuste scurte. 

„Frizura poliţiştilor de penitenciare bărbaţi trebuie să fie decentă (exclus păr lung, păr prins în coadă, împletit etc, păr în alte culori decât cea naturală. Barba poliţiştilor de penitenciare, bărbaţi, trebuie să fie rasă şi îngrijită”, mai prevede regulamentul de la Pentitenciarul Timişoara. Nerespectarea regulamentului se sancţionează mustrare scrisă (cea mai blândă) până la eliberarea din funcţie (cea mai severă).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Percheziţii ale mascaţilor în Penitenciarul Ploieşti. Metoda inedită prin care ajungeau drogurile la deţinuţi

Percheziţii ale mascaţilor în Penitenciarul Ploieşti. Metoda inedită prin care ajungeau drogurile la deţinuţi

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite