Răfuială politică şi acuzaţii de folosire a postacilor: „Un fost coleg de partid dorea contracte cu primăria”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul comunei Dumbrăviţa, Horia Bugărin (USR) a recunoscut că a fost tentat să folosească postaci cu conturi false, dar spune că a oprit demersul înainte de a fi pus în practică FOTO Arhivă
Primarul comunei Dumbrăviţa, Horia Bugărin (USR) a recunoscut că a fost tentat să folosească postaci cu conturi false, dar spune că a oprit demersul înainte de a fi pus în practică FOTO Arhivă

Primarul din Dumbrăviţa, una dintre cele mai bogate comune din România, a fost acuzat că foloseşte conturi de Facebook false pentru a-şi „cosmetiza” imaginea. Edilul recunoaşte că a fost tentat să recurgă la acestă armă, dar susţine că a oprit demersul înainte de a fi pus în practică.

Aflată la marginea Timişoarei, comuna Dumbrăviţa este una dintre cele mai bogate comune din România. Localitatea a fost condusă până la alegerile din septembrie 2020 de PSD-istul Victor Malac. Social-democratul a fost învins, însă, în alegeri de USR-istul Horia Bugărin. Lupta politică din Dumbrăviţa este una pe măsura intereselor economice din localitate.

Considerând că e atacat în mediul online din spatele unor conturi false, primarul Horia Bugărin şi echipa sa de „comunicatori” au pus la cale un plan prin care să contraatace folosindu-se aceleaşi arme: conturile false.

În acest sens a fost înfiinţat grupul de Whatsapp „Comunicatori Dumbrăviţa”. În grup au fost introduse doar persoane de încredere, iar consilierul personal al primarului, Cosmin Dan, a anunţat strategia: „E nevoie de persoane care au timp şi chef să stea să aibă activitate pe Facebook, chiar şi cu cont fake”; „Cont cât mai real”;  „Faceţi conturi şi de femei, şi de bărbaţi”.

„Cârtiţa” din grupul de „comunicatori”

Discuţiile de pe grupul de Whatsapp au fost, însă, făcute publice, iar primarului şi echipei sale i-a fost foarte simplu să identifice „cârtiţa”.

„Un fost coleg de partid a dorit contracte cu primăria. Nu a primit contracte cu primăria şi s-a dus înspre adversari simţindu-se foarte confortabil în nişte conflicte directe. Noi nu am vrut niciodată să mergem pe mesaje negative, ci să arătăm mesaje pozitive. El era foarte nemulţumit de faptul că nu reacţionăm într-un mod agresiv împotriva atacurilor concertate împotriva mea şi a primăriei”, explică primarul Horia Bugărin contextul în care s-a luat decizia de a folosi conturi false. Practic, primarul susţine că fostul coleg de partid a fost cel care a încurajat în permanenţă contraatacul prin folosirea unor conturi false ca mai apoi să facă publice discuţiile despre această strategie. 

Primarul din Dumbrăviţa susţine că folosirea unor conturi false de Facebook s-a oprit în faza de idee. Întrebat cum le poate garanta cetăţenilor că nu a recurs sau nu recurge la folosirea postacilor, Horia Bugărin a declarat că „merge pe poziţii asumate”.

„Din păcate politica este o mocirlă şi am fost tentaţi să ne afundăm mai tare, oricum suntem parte a acestei mocirle, vrem nu vrem suntem târâţi în tot felul de mizerii, dar este clar că nu m-am simţit confortabil (n.r. cu folosirea conturilor false) şi din acest motiv le-am oprit de la bun început, nu am mers mai departe şi nu vom merge mai departe. Până la urmă, cine ne judecă poate să ne judece pentru acţiunile noastre, nu pentru ce spunem”, a declarat Bugărin.

„Erau nişte conturi fake care se comportau ca fiind eu”

La rândul său, consilierul personal al primarului din Dumbrăviţa, Cosmin Dan, cel care îi îndemna pe „comunicatorii” primarului să îşi deschidă conturi false, susţine că după această experienţă a învăţat să nu mai aibă încredere în oameni. În acelaşi timp, Cosmin Dan acuză o adevărată conspiraţie împotriva sa.

Consilierul primarului Bugărin susţine că la scurt timp după ce un consilier local cu interese în zona imobiliară îl acuza că are un conac, o televiziune locală a realizat un reportaj despre starea drumurilor din localitate, iar în cadrul reportajului a fost filmată şi casa lui „cu zoom pe curte”.

Cosmin Dan susţine că adversarii primarului au mers până acolo încât au creat conturi false din spatele cărora se comportă ca el pentru a-l compromite. „Erau nişte conturi fake care se comportau ca fiind eu. Subit au început să dea în adversarii politici şi toată lumea a început să le asocieze cu mine. Eu vedeam mesajele şi îmi dădeam seama că nu am cum să mă apăr. Cum pot să vin să spun: nu te mai da că eşti eu? Sunt mesaje publice în care sunt acuzat că un anumit cont este al meu. Cum să dovedesc că nu e al meu decât să arăt care sunt conturile mele?”, spune Cosmin Dan.

„Mi s-a luat telefon şi mi s-au extras date din el”

Florin Bîrsan, cel care făcea parte din grupul „Comunicatori Dumbrăviţa” şi care este suspectat că a făcut publice discuţiile susţine că nu el este cel „cârtiţa”.  „Mie mi s-a luat telefonul şi mi s-au extras date din el, dar nu mă pun să fac nici plângere penală şi nu vreau să fac circ”, a declarat Bîrsan, care susţine că a plecat din USR pentru că „i s-a părut inoportună prezenţa în partid atâta timp cât se ocupă de nişte firme private”.

„Mi se părea un conflict de interese care mai devreme sau mai târziu ar fi....Oricum aveam tot felul de reclamaţii. Am fost făcut omul primarului şi am vrut să mă debarasez de treaba asta. Nu mă mai interesează activitatea politică de niciun fel. Vreau să mă dedic firmelor la care sunt administrator. Nu vreau nici scandal, nici reclamă, nu vreau nimic”, a mai declarat Bîrsan.

Fostul USR-ist a declarat că înfiinţarea conturilor false „a fost ordin de la partid”. Bîrsan susţine că „toată lumea din Dumbrăviţa ştie că în spatele unor conturi false este consilierul primarului, Cosmin Dan”. Bîrsan a admis, însă, că nu poate dovedi că un anumit cont e fals.  „Pentru mine ascunderea sub identitate falsă e...nu sunt de acord cu ea. Pentru motivele astea nu am ce să mai discut cu ei şi nici nu mă mai interesează”, a declarat Florin Bîrsan.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Operaţiunea „flămânzi sub acoperire”, povestită cu ochii în lacrimi de consiliera implicată în scandal VIDEO

Flămânzi sub acoperire, folosiţi într-o operaţiune USR de demascare a ilegalităţilor din HoReCA: „Totul a fost organizat la ordinul prefectului“

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite