Primele autobuze electrice fabricate în Turcia vor ajunge în Timișoara. Sunt galben-negru-alb

0
Publicat:

Primele patru autobuze electrice din 44 fabricate de compania turcă Karsan Otomotiv vor ajunge în câteva zile, la Timișoara. Noile autobuze nu vor mai avea culoarea violet, ci vor fi vopsite în galben-negru-alb, așa cum erau tramvaiele Timiș produse la Electrometal din Timișoara.

Autobuzul turcesc e pregătit de drum FOTO Primăria Timișoara
Autobuzul turcesc e pregătit de drum FOTO Primăria Timișoara

Primele patru autobuze electrice fabricate de Karsan Otomotiv din Turcia sunt pregătite să plece spre Timișoara. Acestea vor ajunge în orașul de pe Bega chiar în această săptămână.  

Prin aspect, noile autobuze onorează industria timișoreană de odinioară care a produs între 1970-1990 tramvaiul Timiș 2 prezent pe șine nu doar în Timișoara, ci în toate marile orașe ale României. Culorile Timiș 2 erau galben - negru - alb. 

Autobuzele sunt cumpărate cu fonduri europene în urma parteneriatului cu Ministerul Dezvoltării. 

Valoarea totală a proiectului este de peste 226 de milioane de lei, iar finanţarea nerambursabilă este în valoare de aproximativ 185 de milioane de lei.  Contribuţia totală a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de 720.000 lei, iar a Municipiului Timişoara este de 178.407 lei.

Autobuzul turcesc e gata de livrare FOTO Primăria Timișoara
Autobuzul turcesc e gata de livrare FOTO Primăria Timișoara

Au o capacitate de circa 130 de călători și o durată de funcţionare de minim 15 ani, din care opt fără reparaţie generală. 

Vor avea podea integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor rezista la temperaturi cuprinse între -25 şi +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceaţă, noroi, zăpadă, chiciură, gheaţă, apă cu sare, produse petroliere, materiale şi soluţii antiderapant.

Pe lângă cele 44 autobuze electrice, se montează și 44 staţii de încărcare lentă şi 15 staţii de încărcare rapidă. 

Autubuzul electric Karsan FOTO Primăria Timișoara
Autubuzul electric Karsan FOTO Primăria Timișoara

„Pentru ca timișorenii să nu mai stea blocați în trafic avem nevoie de transport public eficient și o flotă modernă. Este soluția aplicată în orice oraș european în care se circulă bine. În ultima lună, am reușit să câștigăm 75 de milioane de euro fonduri europene și reușim să înlocuim întreaga flotă de transport public: în total 150 de autobuze electrice, firobuze și tramvaie noi”, a transmis Dominic Fritz. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite