Primarul oraşului în care Herta Muller a terminat liceul se teme să o onoreze pe scriitoare: „Nu putem să ne aventurăm şi să primim un refuz“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Timişoarei i-ar oferi titlul de cetăţean de onoare Hertei Muller, dar se teme de un refuz al scriitoarei care are amintiri neplăcute din Capitala Banatului
Primarul Timişoarei i-ar oferi titlul de cetăţean de onoare Hertei Muller, dar se teme de un refuz al scriitoarei care are amintiri neplăcute din Capitala Banatului

La ultima şedinţă a Consiliului Local Timişoara, în febra bucuriei pentru câştigarea premiului Nobel de către „timişoreanul” Stefan Hell, primarul Nicolae Robu a anunţat că face demersuri pentru ca neamţul care a învăţat două trimestre la Timişoara să primească titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Herta Muller, care este mult mai legată de Timişoara decât Stefan Hell, nu a fost adusă în discuţie pentru aşa ceva.

Mândru că „timişoreanul” Stefan Hell a obţinut premiul Nobel în Chimie, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, le-a cerut consilierilor locali permisiunea pentru iniţierea demersurlui de conferire a titlului de cetăţean de onoare lui Stefan Hell. Primarul a mai spus că hotărârea trebuie adoptată cât mai rapid pentru a-i fi recunoscută „timişoreanului” performanţa deosebită pe care a realizat-o.

În cazul Hertei Muller, care s-a născut şi a crescut în judeţul Timiş, fiind chiar absolventă a Liceului Nikolaus Lenau, nu s-a pus până acum problema decernării titlului de cetăţean de onoare. Motivul este unul pe cât de simplu, pe atât de complicat. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, se teme de un refuz al laureatei premiului Nobel pentru Literatură, care nu are amintiri plăcute de la Timişoara, din cauza Securităţii care a vânat-o pas cu pas.

„Astfel de lucruri nu se fac fără o agreere prealabilă, prin discuţii discrete cu persoanele în cauză. Noi nu putem să ne aventurăm să anunţăm că vrem să oferim titlul de cetăţean de onoare pentru ca apoi să primim un refuz. Trebuie purtate discuţii civilizate, discrete şi dacă se agreează evident că aş fi bucuros. Timişoara şi-ar dori lucrul acesta. Dacă se întâmplă lucrul acesta e foarte bine, dacă nu, Timişoara trăieşte mai departe, în speranţa că se va întâmpla şi asta”, a declarat primarul Timişoarei Nicolae Robu.

Edilul a mai spus că cea care ar trebui să medieze discuţiile cu Herta Muller ar trebui să fie directoarea Liceului Lenau, Elena Wolf, membră a Forumului Democrat German şi consilier local. Elena Wolf mărturiseşte, însă, că relaţia cu Herta Muller este greu de gestionat din cauza răcelii cu care tratează Herta Muller liceul şi Timişoara.

„Noi ne mândrim cu faptul că este absolventa noastră, ne bucurăm pentru ea, dar Herta Muller a rămas cu anumite resentimente faţă de această şcoală. Ea a fost şi profesoară la Liceul Lenau şi pentru că a depus actele pentru emigrare a fost dată afară din învăţământ. Această perioadă este descrisă în literatura scrisă de ea, faptul că a fost dată afară şi a fost nevoită să lucreze în fabrică să îşi câştige existenţa”, a explicat Elena Wolf.

Directoarea liceului în care a învăţat Herta Muller a mai spus că o profesoară de la Lenau care a studiat literatura Hertei Muller a vrut să stea de vorbă cu scriitoarea, dar aceasta a tratat-o cu răceală. „Am o colegă care şi-a scris lucrarea de grad din literatura Hertei Muller şi cum poate fi aplicată în predarea limbii germane materne. În momentul în care a avut ocazia să ia legătura direct cu Herta Muller, întâlnind-o în Germania şi mergând spre ea, nu a fost percepută foarte cordial şi nu cred că a primit explicaţii”, a mai spus Elena Wolf.

În aceste condiţii şi în contextul în care a refuzat o distincţie din partea localităţii natale, Niţchidorf, este greu de crezut că autorităţile locale din Timişoara vor îndrăzni să îi ofere Hertei Muller vreo distincţie. Scriitorul Daniel Vighi susţine că teama autorităţilor de a onora pe Herta Muller este justificată. „Nu se tem degeaba. Herta Muller refuză chestiile de genul acesta. Este destul de nonconformistă şi nu cred că va accepta şi nici nu ar avea o companie foarte onorantă. Nu are amintiri extrem de plăcute din oraşul nostru. Radu Tinu (n.r. securistul care a urmărit-o pe Herta Muller) poate să vă spună mai multe”, a spus Daniel Vighi care a spus că încearcă să o aducă pe Herta Muller la Timişoara pe alte criterii.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite