Prima plantaţie de orez din România funcţionează şi după 300 de ani. Vezi unde pleacă orezul produs în Banat GALERIE FOTO
0Prima orezărie din România a fost înfiinţată în secolul al XVIII-lea în localitatea Partoş, judeţul Timiş, iar în 2002 a fost preluată de Georg Bardeau, descendent al familiei de Habsburg. Orezăria din Banat este singura din ţară alimentată cu apă fără a se folosi pompele. Apa se revarsă controlat din râul Bârzava, unde se întoarce când se golesc parcelele.
Prima
orezărie din ţară datează de pe vremea Mariei Terezia, de prin mijlocul
anilor 1700. Întinse pe sute de hectare, culturile de orez se află în
apropierea graniţei cu Serbia, în localitatea Partoş, judeţul Timiş.
Privite de sus, neobişnuitele parcele inundate arată ca un labirint,
prin care şerpuiesc sute de kilometri de canale cu apă.
Cultivarea
orezului de Banat a devenit profitabilă datorită unei lucrări
ingenioase făcute de unii italieni în secolul XVIII-lea. Apa de care
are nevoie orezul este captată prin gravitaţie din râul Bârzava, astfel
că dispare consumul de energie necesar pentru pompe. Irigarea
culturilor nu costă niciun ban, câştigurile fiind de patru ori mai mari
decât investiţiile. „Închidem stăvilarele, le reglăm, iar apa intră pe
canalele de alimentare care inundă parcelele de orez. Orezul are nevoie
de multă apă.
Când trebuie indundat câmpul se dă drumul
controlat la apă. Apoi, parcelele cu orez sunt golite de apă, care se
revarsă înapoi în râul Bârzava. Orezului îi place căldura. Nu-i place
frigul. Apa trebuie să fie cât mai caldă şi e important să aibe
îngrăşămite şi ierbicide, altfel este sufocat de buruieni", a declarat
Ion Horvath, unul dintre puţinii specialişti în orezărie din ţară.
Rudă cu Regele juan carlos
Pe
vremea comunismului, orezăria din Timiş a aparţinut de IAS Banloc, care
producea pentru piaţa internă orezul de Banloc. Când a venit vremea
privatizării orezăriei, primul interesat de această afacere a fost
contele austriac Georg Bardeau, unul dintre reprezentanţii familiei de
Habsburg, care secole de-a rândul a condus Imperiul Austro-Ungar.
Contele a concesionat terenurile de la Agenţia Domeniului Statului, în
anul 2002. „După război a plecat în Spania. Se pare că are legături de
rudenie şi cu Regele Juan Carlos. Are origini nobile. El avea şi pe
cartea de vizită scris conte", a declarat Florica Pereteatcă, director
executiv la orezărie.
GALERIE FOTO
Georg
Bardeau a murit în urmă cu doi ani, lăsând afacerile sale celor şase
copii. Doi dintre ei, Carlos şi Andreas, au preluat frâiele orezăriei
din Banat. „Am fost la înmormântarea bătrânului conte. Acesta a avut
loc la castelul lor care se află izolat într-o pădure în localitatea
Kornberg, din Austria. Georg a fost înmormântat în cripa castelului", a
mai povestit Pereteatcă.
Grupul Bardeau deţine 530 de hectare de
teren pentru orez la Partoş, însă anual sunt lucrate doar aproximativ
200 de hectare, pentru că după recoltă pământul are nevoie de o pauză.
„În stare iniţială, orezul este asemănător cu grâul. Se seamănă
primăvara, apoi se inundă. Apa este scoasă de mai multe ori când se
fertiliează şi se ierbicidează. Se recoltează toamna cu combinele. Nu
se mai lucrează cu mâna cum vedem în filmele chinezeşti. Pe câmpurile
din judeţul Timiş se cultivă două soiuri de orez: Loto şi Selena", a
explicat Florica Pereteatcă.
4,5 tone de orez la hectar
Orezăria
din Banat reprezintă o afacere avantajoasă şi pe timp de criză.
Cultivarea unui hectar de orez costă 1.300 de lei, iar kilogramul de
orez nedecorticat se vinde cu 1,6 lei. Se produc în jur de 4,5 tone de
orez la hectar.„Criza economică ne-a afectat prea puţin. Profitul este
de patru ori mai mare decât investiţia", a punctat directoarea
orezăriei. Peste 2.000 de tone de orez la Partoş ajung în Ungaria şi
în Italia.
GALERIE FOTO
"Orezul
se recoltează toamna cu combinele. Nu se mai lucrează cu mâna cum vedem
în filmele chinezeşti. Pe câmpurile din judeţul Timiş se cultivă două
soiuri de orez: Loto şi Selena.''
Florica Pereteatcă director executiv la orezărie
România are 23 de orezării
În
România există 23 de exploataţii agricole care au ca obiect principal
de activitate cultivarea orezului, potrivit Institutului Naţional de
Statistică. Cele 23 de orezării se găsesc în judeţele Timiş, Bihor,
Brăila, Ialomiţa, Dolj şi Olt. Productivitatea medie este de 4.966 de
kilograme la hectar.
Averea familiei Bardeau
Printre
afacerile familiei Bardeau se află terenuri de 33.000 de hectare de
pământ în Australia, cam cât terenurile fostelor IAS-uri din judeţul
Timiş. Pe lângă agricultură, austriecii au afaceri în turism,
construcţii, silvicultură şi imobiliare. Capitalul social al grupului
Bardeau Holding în România este de 63 de miliarde de lei şi este în
întregime austriac. Domeniile principale din judeţele Timiş, Arad şi
Caras-Severin sunt zootehnia, producţia vegetală, furaje, nutreţuri,
procesare seminţe, precum şi asigurarea transportului pentru acestea.
Până în prezent s-au investit 36 de milioane de euro.





