Poveste de succes într-o lume săracă: femeia romă cu două locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anița Constantin este mândră de certificatul de înregistrare ca persoană fizică autorizată
Anița Constantin este mândră de certificatul de înregistrare ca persoană fizică autorizată

Circa 60 de procente dintre romii care au constituit eșantionul unui studiu realizat ca o parte a proiectului „Egalitate prin diferență", implementat de Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Noştri" din Timişoara, trăiesc într-o sărăcie lucie, cu venituri de sub 270 de lei pe lună. Acesta nu este și cazul Aniței Constantin, una dintre poveștile de succes prezentate la finalul inițiativei pe bani europeni.

Ea a beneficiat de consiliere și cursuri de recalificare, reușind ulterior să se înregistreze ca persoană fizică autorizată în domeniul coafură-manichiură-pedichiură. Acesta este al doilea job pentru Anița Constantin, care mai are un loc de muncă stabil, cu normă întreagă, și o familie în grijă. „Sunt confecționer încălțăminte la o firmă din Timișoara. La coafor am activitate mai mult la sfârșit de săptămână. Fac așa pentru că trebuie să am grijă și de cei doi copii, iar în weekend soțul poate sta acasă cu ei", a precizat femeia.

Potrivit acesteia, până acum nu s-a simțit niciodată discriminată din cauza apartenenței la etnia romă. „Nici la firmă, când m-am angajat sau de atunci încoace, pentru că lucrez în același loc de 11 ani, nu m-a întrebat nimeni niciodată ce etnie sunt. Părerea mea personală este că și omul ăla și-o face cu mâna lui, pentru că am observat că nu contează ce culoare am, cum arăt și mă îmbrac, important este să îți vezi de treaba ta și lucrul pe care îl faci să fie bine făcut", a declarat Anița Constantin, în vârstă de 33 de ani, din Timișoara.

Cazuri de discriminare continuă însă să existe, susțin cei care au implementat proiectul, cel mai clar dintre acestea fiind înregistrat la Arad, când la o bursă a locurilor de muncă reprezentanții angajatorilor au „dispărut" când au văzut că se prezintă câteva zeci de persoane de etnie romă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite