Polistirenul nu se poate depune nici în pubela neagră, nici în cea galbenă. Ce pot face oamenii cu aceste deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polistiren
Polistiren

Ambalajele de polistiren de la electrocasnice nu se preiau prin sistemul obişnuit de colectare al deşeurilor, deci nu se pot depune nici în pubela neagră, nici în cea galbenă.

Cel mai adesea, aţi întâlnit polistirenul sub forma sa expandată – de fapt o spumă solidificată obţinută din polistiren lichid – dar şi în diverse obiecte precum tacâmurile de unică folosinţă sau carcasele de CD-uri. Polistirenul are în special utilizări industriale, mai ales în construcţii, fiind folosit la izolarea termică a pereţilor. 

Atunci când este aruncat în natură, polistirenul expandat ameninţă în special păsările şi fauna acvatică, deoarece are o densitate foarte scăzută, ceea ce îl face să plutească sau să poată fi purtat de vânt. Fragmentele de polistiren sunt letale pentru peştii şi păsările care ajung să le consume. Ca şi celelalte tipuri de plastic, este produs din resurse naturale (în special rezistă foarte mult timp şi, în consecinţă, este o importantă sursă de poluare.

Ambalajele de polistiren de la electrocasnice nu se preiau prin sistemul obişnuit de colectare al deşeurilor, deci nu se pot depune nici în pubela neagră, nici în cea galbenă. 

Însă, pentru a vă debarasa în mod legal şi ecologic de acestea aveţi mai multe variante. 

În primul rând predarea ambalajelor către comerciantul de la care aţi cumpărat electrocasnicele, acesta fiind obligat să vi le preia gratuit conform Legii 249/2015. 

De asemenea, există variant predării contra cost către companii specializate în neutralizarea acestui tip de deşeurii; în centrele de colectare ale RETIM din Timisoara nu se receptioneaza polistiren. Printre firmele care se ocupă de polistiren se află Pro Air Clean sau Ecologmed. 

Se mai poate şi preda unor centre de colectare deschise de primăria pe raza căreia locuiţi, dacă aceste centre sunt funcţionale.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite