Parcul Botanic din Timişoara, închis temporar. Încep lucrările de iluminat inteligent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Botanic din Timişoara FOTO Ş.Both
Parcul Botanic din Timişoara FOTO Ş.Both

Lucrările în Parcul Botanic din Timişoara, în cadrul proiectului cu finanţare europeană de realizare a iluminatului public, intră în execuţie şi vor fi finalizate la începutul anului viitor.

Pentru siguranţa cetăţenilor, de luni, 22 august 2022, până în 28 octombrie 2022, constructorul care execută lucrările în Parcul Botanic din Timişoara va închide total accesul public pentru a efectua săpăturile necesare.

Proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public şi extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Lucrările vizează: realizarea unei reţele electrice subterane, alimentarea reţelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susţinere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal şi implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos.

Astfel, se realizează un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcţiunile spaţiului public, pentru creşterea confortului şi siguranţei cetăţenilor.

Pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, parcul fiind situat în zona de protecţie a unui monument şi reprezentând o zonă de patrimoniu valoroasă. 

“Corpurile de iluminat vor fi de tip felinar şi distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensităţii luminii atât pentru reducerea consumului de electricitate, cât şi pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate.Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulaţia dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul parcului, iluminatul este diminuat. Acesta poate fi reglat în funcţie de datele din teren - de exemplu, dacă într-un arbore se află un cuib al unei păsări, atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate”, a anunţat Primăria Timişoara.

Parcul Botanic

Foto Şt. Both 

Valoarea totală a contractului este de aproximativ 2 milioane de lei. Termenul de execuţie este de şase luni.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional-Regional 2014-2020, contribuţia Primăriei Municipiului Timişoara fiind de 2%, reprezentând cofinanţarea acestuia.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Parcul Botanic din Timişoara, iluminat inteligent. Dacă într-un arbore se află un cuib de pasăre, se poate diminua intensitatea luminii

Parcul Botanic din Timişoara, iluminat public pentru prima dată de la amenajare. Proiectul european a fost deblocat după mai de un an

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite