Parcul Botanic din Timişoara, iluminat inteligent. Dacă într-un arbore se află un cuib de pasăre, se poate diminua intensitatea luminii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în Parcul Botanic din Timişoara FOTO Ş.Both
Intrarea în Parcul Botanic din Timişoara FOTO Ş.Both

Primarul Dominic Fritz a semnat autorizaţia pentru lucrările de amplasare a unui sistem de iluminat public în Parcul Botanic. Atât lucrările de proiectare, cât şi cele de execuţie sunt finanţate din fonduri europene.

Parcul Botanic din Timişoara, deschis publicului din 1986, pe o suprafaţă de aproape 9 hectare, va fi iluminat public pentru prima dată de la amenajare.

Concret, proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public şi extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Prin proiect se vor realize reţele electrice subterane (LES), alimentarea reţelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susţinere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal şi implementarea unui sistem de telegestiune cu “dimming” la nivel de punct luminos. Astfel, se reduce consumul de energie electrică, se face un iluminat corect al parcului, adaptat la funcţiunile spaţiului public, pentru creşterea confortului şi siguranţei celor care îl traversează.

Pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, parcul fiind situat în zona de protecţie a unui monument istoric şi reprezentând o zonă de patrimoniu natural valoroasă. 

A fost repoziţionat fiecare dintre stâlpii de iluminat, în aşa fel încât lucrările de săpături pentru amplasarea acestora să nu afecteze rădăcinile arborilor.

Corpurile de iluminat utilizate sunt de tip felinar şi distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora e obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensităţii luminii. Astfel, aceasta poate fi reglată atât pentru reducerea consumului de electricitate, dar şi pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate.

Parcul Botanic

"Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulaţia dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul grădinii, iluminatul este diminuat. Acesta poate fi reglat în funcţie de datele din teren - de exemplu, descoperim că într-un arbore din proximitate se află un cuib al unei păsări şi atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru acel corp de iluminat", a declarat şeful de proiect, Lucian Buda.

Contractul cu Elby Energy Projects SRL este în valoare de aproimativ 2,1 milioane de lei. Termen de execuţie - şase luni. 

Parcul Botanic


 

Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat imediat după avizarea de către Inspectoratului de Stat în Construcţii. 

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional-Regional 2014-2020, contribuţia Primăriei Municipiului Timişoara fiind de 2%, reprezentând cofinanţarea acestuia.

 

Vă mai recomandăm să citiţi:
 

Parcul Botanic din Timişoara, iluminat public pentru prima dată de la amenajare. Proiectul european a fost deblocat după mai de un an

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite