Operaţie salvatoare la un pacient cu cancer osos la antebraţ, realizată la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţie dificilă realizată de medicii din Timişoara
Operaţie dificilă realizată de medicii din Timişoara

O echipă de medici ai Clinicii de Chirurgie Vasculară - Departamentul de Microchirurgie Reconstructivă şi ai Clinicii de Ortopedie I, de la Spitalul Judeţean Timişoara au realizat o intervenţie chirurgicală complexă de reconstrucţie a membrului superior

Pacientul, în vârstă de ani 53, a fost diagnosticat în urmă cu 6 luni cu o tumoră osoasă malignă la nivelul antebratului drept. Extirparea tumorii a necesitat sacrificarea ulnei, unul dintre cele 2 oase principale ale antebraţului. Deşi tumora a fost îndepărtată, în urma acestei operaţii, pacientul a rămas cu un handicap major la nivelul mâinii drepte. 

Într-o intervenţie chirurgicală care a durat 6 ore, echipa operatorie formată din medicii. Lucian Jiga, Mihai Ionac şi Radu Prejbeanu au transplantat fibula de la nivelul membrului inferior stâng, pentru a reconstrui osul absent la mână.

“Recăpătarea funcţiei membrului superior drept se putea realiza exclusiv cu ajutorul unei intervenţii complexe de reconstrucţie a ulnei, îndepărtată iniţial odată cu tumora. În timpul intervenţiei chirurgicale, o anomalie anatomică a vaselor gambei a impus concomitent refacerea unui segment important al circulaţiei la acest nivel, cu ajutorul unei grefe vasculare”, a declarat Mihai Ionac, unul din medicii care au realizat operaţia.

Având în vedere complexitatea operaţiei şi aria de expertiză largă pe care echipa de medici implicaţi este necesar să o stăpânească, aceste intervenţii chirurgicale pot fi realizate cu succes în centre specializate, de către echipe pluridisciplinare (chirurgie ortopedică, plastică şi vasculară), cu experienţă în domeniu.

Actualmente pacientul se simte bine, primele analize postoperatorii arată faptul ca intervenţia chirurgicală a reuşit. În continuare, urmează o perioadă de recuperare specializată, în urma căreia pacientul are şansele de a-şi redobandi integral funcţionalitatea membrului superior afectat de cancer.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite