Video O nouă șosea de mare viteză construită în România. Cum arată Centura Timișoara Sud, la finalul lucrărilor VIDEO
0O nouă șosea de mare viteză va fi inaugurată în România. În luna septembrie, este așteptată finalizarea lucrărilor la Centura Timișoara Sud. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara (DRDP) a publicat imagini de pe șantierul.

Lucrările la Centura Timișoara Sud au atins stadiul de circa 95 la sută, iar în luna septembrie ar putea fi finalizate.
„Pe centura Timișoara Sud au apărut primele marcaje rutiere și este în lucru semnalizarea verticală”, a informat DRDP Timișoara (video - DRDP Timișoara Facebook).
Recent, Asociația Pro Infrastructură, care monitorizează marile proiecte de infrastructură derulate în ultimii ani în România, a arătat că lucrările la cei 25 de kilometri ai șoselei de mare viteză acumulează întârzieri, iar investiția va fi finalizată la mijlocul lunii septembrie, cu o întârziere de aproximativ două luni față de termenul contractual inițial, respectiv 10 iulie 2024.
„Cei de la UMB mai au două puncte critice rămase în urmă: rampele pasajelor pe centură peste DJ592 (Moșnița) și peste DN59 (Șag). La ambele vorbim o soluție tehnică migăloasă, cu <biscuiți>. Umpluturile și prefabricatele trebuie să respecte niște parametri tehnologici stricți (timp pentru compactare, temperatură, proceduri). Acestor puncte nevralgice li se mai adaugă sectoare cu asfalt de așternut și parapete de protecție de pus, hidroizolația și restul de lucrări pe pasajul peste calea ferată din zona Freidorf, marcajele și alte mărunțișuri”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, pe Facebook.
Centura Sud, invesitiție începută în 2020 și reluată în 2023
Centura Timișoara Sud va avea 26 de kilometri și a fost proiectată să lege ieșirea din Timișoara pe Calea Lugojului cu cea spre Utvin, Sânmihaiu Român, prin Chișoda, Giroc, Moșnița și Ghiroda, prin două benzi. Lucrările au început în 2020, fiind conduse de compania Tirrena Scavi, care a obținut contractul de execuție al proiectului estimat la peste 60 de milioane de euro.








Investiția avea termen de finalizare 24 de luni, însă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reclamat ritmul slab în care s-a derulat, iar în decembrie 2022, contractul cu constructorii italieni a fost reziliat.
Lucrările la Centura Timișoara Sud au reînceput în septembrie 2023, după ce un nou contract de execuție a acestora a fost câștigat de UMB Spedition.
Constructorii au preluat șantierul la un progres fizic de aproape 60 la sută și aveau la dispoziție un an să termine lucrarea pentru a nu pierde finanțarea de circa 80 de milioane de euro din fonduri europene.
Centura Timișoara Sud va cuprinde cinci intersecţii, trei noduri rutiere, trei poduri, şapte pasaje şi două parcări. Investiția în Centura Timişoara Sud va avea însemna fluidizarea traficului intern şi internaţional care intră în ţară prin zona Stamora Moraviţa, se desfăşoară pe DN 59, ajunge în zona Timişoara şi se îndreaptă către centrul ţării pe DN 6 sau pe autostrada Arad - Timişoara - Lugoj.