Nicu Covaci nu mai vrea să ştie nimic de dosarul său de la Securitate: „Sunt convins că în acest dosar ar apărea şi membri ai formaţiei şi alţi apropiaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Covaci este înconjurat de animale acasă în Spania
Nicu Covaci este înconjurat de animale acasă în Spania

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a acordat un interviu pentru portalul Wolf Blues, care promovează prima ediţie a festivalului de blues care se va desfăşura la Gărâna.

Nicu Covaci şi-a cerut dosarul de la CNSAS, însă la ora aceea, n-a găsit nimic interesant. Între timp, a declarat că a luat decizia să întrerupă cercetările. Covaci spune că se teme de numele celor care ar fi putut fi turnătorii din anturajul Phioenix-ului.  
 

“Sunt convins că în acest dosar ar apărea şi membri ai formaţiei şi alţii care mi-au fost apropiaţi. Erau obligaţi de oficialităţi să pârască tot ce se întâmpla în formaţie şi să ajute la distrugerea ei… Eram o gaşcă de 30 de oameni, ar fi trebuit să fiu prost să cred că niciunul dintre ei nu colaborează”, a spus Nicu Covaci.

Întrebat dacă ar avea curajul să ceară dosarul mamei sale, liderul de la Phoenix a spus: “Sunt convins că totul va fi o minciună. Deci de ce să mă mai obosesc?!”.


Nicu Covaci a recunoscut căi s-a propus să „toarne”.  “Într-adevăr mi s-a propus să informez sistemul încă de când eram în facultate dar am refuzat, lucru pe care l-am plătit scump de tot. Eram într-o întâlnire în aula facultăţii şi mi-au propus în primul rând o funcţie de conducere în UTC. Mă încolţiseră, trebuia să dau un răspuns în public, de faţă cu toţi studenţii facultăţii… Deja eram cunoscut, exista Phoenix, noi eram rebelii care cântaseră Beatles şi Rolling Stones, care aveau plete şi restul… Le-am spus că le mulţumesc pentru încredere, dar trebuie să refuz pentru că sunt convins că nu aş face faţă… şi am plecat. S-a lăsat o linişte de mormânt şi când am ajuns la parter am început să aud din sală ”uaaaaa”… Toţi studenţii urlau. M-au luat în vizor atunci”, a povestit Covaci.

Dacă istoria s-ar putea da înapoi, ştiind ce ştie acum, Nicu Covaci ar fi acelaş drum din 1977, când a ales să plece din România.

“În 1977 a trebuit să plec căci altfel eram băgat la puşcărie fără vină. Am suferit, am mâncat şi porumb crud de pe câmp, am fost şi singur, am fost şi fără locuinţă, am avut şi momente extraordinare în care am fost fericit, dar am fost liber. Şi am trăit cât alţii în zece vieţi! Pe de altă parte, mă întreb acum dacă am fost vreodată un om liber cu adevărat, căci Phoenix este o responsabilitate imensă…Deci da, cred că aş pleca din nou. N-am plecat pentru că am vrut. Când m-am căsătorit ca să pot pleca, am făcut un chef de pomină şi am plâns toată noaptea… M-am agăţat beat de un copac şi strigam că eu vreau să rămân aici”, a mai declarat Nicu Covaci.


Puteţi citi aici întregul interviu acordat de Nicu Covaci.

Vă mai recomandăm:

 

Legendarul muzician Nicu Covaci organizează un festival de blues în împărăţia jazz-ului de la Gărâna

Nicu Covaci, umilit de Ministerul Afacerilor Externe: Phoenix nu are suficientă "notorietate" pentru a reprezenta România la Expo Milano


Care a fost primul videoclip oficial al unei formaţii din România. Phoenix şi-a promovat în 1975 o melodie celebră

Valeriu Sepi, omul cu capra din trupa Phoenix: „Am fost aproape frate vitreg cu Nicu Covaci“. Destinul artistului care a renunţat la Singapore pentru Timişoara

INTERVIU Florin „Moni“ Bordeianu, primul solist vocal de la Phoenix: „Ion Iliescu ne-a cerut să renunţăm la numele Sfinţii şi să cântăm în româneşte“

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite