Mitropolitul Banatului, viziune deschisă despre construirea moscheii din Bucureşti: „Problema e a conviţuirii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, susţine că Mitropolia este dispusă să ajute şi autorităţile în cazul crizei refugiaţilor din Asia mică.

ÎPS Ioan Selejan are o viziune modernistă în privinţa ridicării moscheii din Bucureşti. Mitropolitul Banatului a declarat, miercuri seara, la Pressalet Live, că nu va exista nicio opoziţie a Bisericii Ortodoxe Române.

„În tradiţia noastră istorică, în alte vremuri, domnitorii noştri negociau cu partea turcă; vă dăm atâta tribut, dar nu vă faceţi moschei pe pământul nostru românesc creştinesc şi să nu vă atingeţi de credinţă. E un filon fundamental al spiritului uman. Fără credinţă eşti o navă care pluteşte pe un ocean al marilor cunoaşteri fără să ai o ţintă. Lucrurile s-au schimbat. Văd că în partea Dobrogei sunt mai multe moschei… Banatul e mai liniştit din acest punct de vedere interenic şi religios, la fel şi Constanţa... Avem Şcoala Antim Ivireanul, se ştie că în Timişoara avem o comunitate, au participat şi ei la evenimentul ecumenic de rugăciune din luna februarie, o familie de musulmani au adus un copil aici ştiind că se pune accent mai mult pe partea morală şi fetiţa s-a acomodat foarte bine. Problema e a convieţuirii. Istoria va reţine un Waterloo, Stalingrad, noi Călugăreşti, Mărăşeşti, eu am spus că marile bătălii reţinute sunt trecătoare, se refac rănile, dar marile bătălii se duc între spaţiile culturale şi spirituale. Nu se duc cu armele, ci cu ideile, cunoaşterea. Va rezista cel cu forţa spirituală cea mai puternică”, a spus Ioan Selejan.

Mitropolitul Banatului a vorbit şi despre criza refugiaţilor. ÎPS Ioan Selejan spune că Mitropolia este pregătită să întindă o mână de ajutor la nevoie.

„Am cercetat cu domnul prefect centrul de primire de la Timişoara, la care se fac pregătiri. I-am spus şi dumnealui, ca reprezentant al Guvernului, că nu vom sta pasivi şi dacă vor fi cazuri, probleme, credincioşii noştri vor ajuta. Prin biserici, dacă e nevoie, strângem pentru ajutor alimentar, haine, acum e cald, dar vor veni vremurile grele. Eu cred, la fel când au fost inundaţii, alte nenorociri, preoţii au lansat cuvântul în biserică, nu am intrat încă în alertă, suntem deocamdată, ţara noastră, pe o linie secundară. Nu veţi vedea oameni în Biserică cu poziţii rasiste, anti-religioase, mesajul Bisericii Ortodoxe e unul de a ajuta, tolera pe cei în nevoie, omul în necaz”, a spus Ioan Selejan, la Pressalert Live.


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite