Mica Justiţie, prezentată la Timişoara: pedepse mai mici pentru pocese rapide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de persoane au participat la dezbaterile pe tema "Micii reforme"
Sute de persoane au participat la dezbaterile pe tema "Micii reforme"

Facultatea de Drept şi Curtea de Apel Timişoara au organizat o dezbatere pe tema micii reforme din Justiţie, reglementări menite să scurteze durata proceselor. Întâlnirea de astăzi de la Timişoara a fost prima de acest gen din ţară.

Procurori, judecători, notari publici, avocaţi, executori sau studenţi, în total peste 200 de persoane, au luat parte la dezbaterile pe tema „Micii reforme”, organizate la Facultatea de Drept. La eveniment şi-au anunţat prezenţa şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. Cei doi nu au mai ajuns însă la Timişoara, iar legea a fost prezentată de secretarul de stat Lidia Barac, fost preşedinte al Curţii de Apel Timişoara şi unul din iniţiatorii legii.

„Mica reformă” din Justiţie îşi propune să scurteze termenele proceselor penale şi civile care se întind pe ani de zile. „Recunoaşterea vinovăţiei, este o instituţie împrumutată din dreptul anglo-saxon. Legea prevede că inculpatul odată trimis în judecată are dreptul să declare că îşi asumă probele din faza de urmărire penală în schimbul unei reduceri a pedepsei”, a explicat secretarul de stat.

Cum scapă evazioniştii de puşcărie

O altă prevedere a „Micii reforme” se referă la infracţiunile economice. „În cazul în care se judecă infracţiuni de abuz în serviciu, neglijenţă, delapidare sau evaziune fiscală şi se aduc prejudicii, cel trimis în judecată are posibilitatea să achite daunele până la închiderea dezbaterilor din primă instanţă şi să beneficieze de o reducere a pedepsei la jumătate sau chiar înlocuirea pedpesei cu închisoarea cu amendă”, a mai spus Lidia Barac. De asemenea, numărul recursurilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor fi drastic reduse, iar procesele din această fază se vor judeca la Tribunal şi Curte de Apel.


TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite