Mesajul primarului Dominic Fritz de Ziua Timişoarei: Care este secretul care transformă o aglomeraţie de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Fritz în Piaţa Unirii
Dominic Fritz în Piaţa Unirii

Dominic Fritz, primarul Timişoarei, a transmis un mesaj emoţionat de ziua oraşului. Edilul a vorbit despre valorile care au transformat urbea de pe Bega în ceea ce este astăzi.

Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului prin Horărârea de Consiliu Local  nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre, se marchează ca zi a oraşului, momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti. 

Cu această ocazie, în oraşul de pe Bega au avut loc, miercuri, o serie de evenimente, printre care şi o şedinţă festivă a Consiliul Local Timişoara. 

De Ziua Timişoarei, primarul Dominic Fritz a ţinut să transmită un mesaj locuitorilor urbei.  

„Ce face din Timişoara, oraşul care e astăzi?  

Care este secretul care transformă o aglomeraţie de locuinţe, străzi, oameni foarte, foarte diferiţi într-o comunitate?  

Sunt valorile comune, tradiţia şi istoria comună, pe baza cărora dezvoltăm împreună o viziune comună pentru viitor.  

Ziua de astăzi, 3 August, ne ajută să răspundem la întrebarea: Ce face din Timişoara, Timişoara? 

Două lucruri îmi par extraordinar de importante să le amintim în această zi. 

În primul rând, ziua de 3 August 1919 a venit după o perioadă extrem de dificilă. Europa tocmai trecuse printr-un război crunt. În regiune erau tensiuni enorme şi dezbateri despre viitorul Banatului. Şi cu toate acestea, în 3 August 1919, în Piaţa Unirii a fost o mare sărbătoare: alături de români la această sărbătoare au vorbit reprezentanţii sârbilor, maghiarilor şi germanilor. Au fost toţi, împreună şi uniţi. 

În acel moment extraordinar de tensionat, Timişoara a demonstrat că poate construi un viitor. Asta este al doilea lucru important: în aceste vremuri dificile, Timişoara a avut şi are un optimism şi o încredere în viitor de neclintit. Anii 20 care au urmat au fost cu adevărat anii de prosperitate şi inovare.  

Aceste două lucruri fac, printre multe altele, din Timişoara un loc unic. De aceea trebuie să le amintim şi să le transmitem şi altora, în zile ca cea de azi. Capacitatea Timişoarei de a-şi respecta semenii chiar şi în situaţii dificile, încrederea în viitorul acestui oraş sunt contagioase.  

La mulţi ani, draga noastră Timişoara, la mulţi ani, dragi timişoreni!”, a transmis Dominic Fritz. 


Vă mai recomandăm să citiţi:

Ziua Timişoarei. 103 ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Banat
 

Centenarul Banatului. Preluarea administraţiei româneşti, pregătirea alegerilor, schimbarea denumirilor maghiare şi germane
 

Centenarul Banatului. Caraş-Severinul, cu o populaţie mai mică decât a celorlalte două comitate din Banat, a trimis cei mai mulţi delegaţi la Alba-Iulia
 

Centenarul Banatului. Activitatea Consiliului Dirigent, care avea atribuţii administrative şi juridice limitate între 1 decembrie 1918 – 4 aprilie 1920

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite