Ziua Timişoarei. 103 ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea trupelor româneşti în Timişoara, în 3 august 1919 FOTO Muzeul Banatului
Intrarea trupelor româneşti în Timişoara, în 3 august 1919 FOTO Muzeul Banatului

Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului printr-o Horărâre de Consiliu Local din 1999. Prin aceasta, se marchează ca zi a oraşului, momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.

Sfârşitul primului Război Mondial a însemnat prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar, una dintre Puterile Centrale pierzătoare. Conferinţa de Pace de la Paris, din 18 ianuarie 1919, urma să aducă lumii o nouă configuraţie politică, economică şi teritorială. 

În decembrie 1918, în Timişoara au intrat primele unităţi militare franceze. Erau unităţile coloniale din Maroc şi Algeria, care înlocuiau unităţile sârbe.  

În cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, în 22 iunie 1919, Consiliul Suprem decide divizarea Banatului.  

Conform dispoziţiilor Consiliului Dirigent, în dimineaţa zilei de 2 august 1919, de la Arad au sosit, cu un tren special, 480 de jandarmi români. A urmat încă un detaşament de jandrami de la Lugoj. 

În 3 august au sosit ostaşii primelor unităţi operative ale Armatei regale române. La ora 8.30, ostaşii români, conduşi de câteva sute de călăreţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, au fost întâmpinaţi de un public numeros. Aceştia s-au oprit în Piaţa Domului, care de atunci se numeşte Piaţa Unirii. 

La ora 17 avea să sosească la Timişoara şi Ion I.C.Brăteanu, care deţinea funcţia de premier al României. 

În dimineaţa zilei de 12 august 1919, generalul de Tournadre, însoţit de ultimii militari francezi, a părăsit Timişoara, încetând astfel prezenţa trupelor franceze în Banat.

Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului printr-o Hotărâre de Consiliu Local din 1999. 

Ucrainenii de la Kalush Orchestra cântă la Timişoara

Evenimentele dedicate Zilei Timişoarei au început luni, 1 august, cu concertele susţinute de JazzyBIT, All Over şi Horia Brenciu & HB Orchestra. Marţi, 2 august, a fost concertul aniversar Phoenix 60, iar miercuri, 3 august, ziua în care se sărbătoreşte instaurarea regimului românesc în Banat, în Parcul Rozelor vor continua concerta Ansamblul Timişului, trupa ucraineană Kalush Orchestra, câştigătorii concursului Eurovision 2022, care se află în premieră în România.

În final, va avea loc un concert cu Ovidiu Lipan Ţăndărică alături de Fanfara de la 10 Prăjini şi Balcano. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

De ce lipsesc Baniciu şi Kappl de la concertul Phoenix 60 din Timişoara: „Câteodată există obligaţii care nu-ţi permit hotărâri spontane“ VIDEO

Marea împăcare Phoenix se lasă aşteptată. Baniciu şi Kappl nu vin la concertul de la Timişoara 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite