Medicul Octavian Mazilu, fostul manager al Spitalului Municipal din Timişoara, trimis în arest pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Mazilu FOTO Facebook
Octavian Mazilu FOTO Facebook

Judecătorii au decis ca dostul director al Spitalului Municipal Timişoara, medicul Octavian Mazilu, care este şi profesor universitar la UMF Timişoara, să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

Tribunalul Timiş a decis miercuri, 1 iunie, să-l trimită pe medicul Octavian Mazilu în arest preventiv pentru 30 de zile. Mazilu a fost reţinut marţi, 31 mai, când procurorii DNA l-au prins în flagrant luând mită. 

Potrivit procurorilor, medicul a fost prins primind mită 300 de lei. Flagrantul a venit după aproximativ două luni de monitorizare, perioadă în care, susţin procurorii, Octavian Mazilu a luat mită de aproximativ 25 de ori.

„În fapt, s-a reţinut că în perioada 18.03.2022 – 31.05.2022, în calitate de medic primar chirurg la o unitate spitalicească din Timişoara, inculpatul M.O. ar fi primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la mai mulţi pacienţi sau aparţinători ai acestora, diferite sume de bani (lei sau euro) cuprinse între 100 şi 2.000 lei, pentru efectuarea unor acte medicale care trebuiau realizate cu titlu gratuit. În data de 31.05.2022, în jurul orei 11.50, inculpatul a fost depistat în flagrant după ce, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi primit cu titlu de mită suma de 300 lei de la o pacientă internată în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale”, au transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Procurorii au pus deja în mişcare acţiunea penală împotriva lui Octavian Mazilu şi îl cercetează pentru luare de mită în formă continuată. 


PNL cere o reacţie din partea PSD


Octavian Mazilu era un important lider al PSD din Timişoara. Ca atare, adversarii politici de la PNL cer liderilor social-democraţi Alfred Simonis şi Sorin Grindeanu să prezinte în faţa opiniei publice un punct de vedere oficial în privinţa acestui caz. 
 

“Arestarea pentru 30 de zile a medicului Octavian Mazilu de la Spitalul Municipal pentru corupţie este, din păcate, un eveniment care aruncă o lumina nefavorabilă asupra activităţii unităţii medicale din subordinea Primăriei Timişoara, dar şi asupra PSD, partidul al cărui membru marcant era medicul timişorean. Este important să menţionăm faptul că nu putem să îl considerăm vinovat pe cel acuzat de luare de mită până la o sentinţă definitivă din partea unei instanţe. Totuşi, faptele prezentate de anchetatori ne obligă să luăm atitudine faţă de aceste practici care vin să aducă mari deservicii atât lumii medicale din oraş, cât şi mediului politic local. PNL Timiş condamnă public astfel de practici şi consideră că nu există nicio scuză pentru condiţionarea actului medical de solicitarea sau primirea de venituri materiale ilicite. Cerem liderilor PSD Alfred Simonis şi Sorin Grindeanu să prezinte în faţa opiniei publice un punct de vedere oficial în privinţa acestui caz şi să menţioneze atât opinia lor personală, cât şi cea a partidului pe care îl reprezintă”, au transmis PNL Timiş. 
 

“Considerăm că este important ca opinia publică să cunoască aceste puncte de vedere ştiind că medicul arestat pentru luare de mită era un apropiat al liderului parlamentarilor PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis. Liniştea suspectă care vine din partea PSD Timiş generează multe semne de întrebare, iar pentru sănătatea mediului politic din judeţul Timiş aceste semne de întrebare ar trebui să primească un răspuns cât mai rapid din partea celor vizaţi”, mai spun cei de la PNL.

Conducerea spitalului se desolidarizează de practicile care nu fac cinste profesiei de medic

Între timp a reacţionat, miercuri, şi conducerea Spitalului Municipal din Timişoara, unde Octavian Mazilu ocupa funcţia de şef Secţie Chirurgie Oncologică.

“Lupta pentru viaţă şi respectarea drepturilor pacienţilor, aceasta este misiunea noastră, a medicilor şi a tuturor angajaţilor din Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara. Colectivul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara regretă şi se desolidarizează de toate practicile care nu fac cinste nobilei profesii medicale. Ȋntotdeauna, prin toate politicile şi proiectele noastre am poziţionat pacientul precum şi accesul necondiţionat la servicii medicale de înaltă performanţă în centrul atenţiei noastre, personalul fiind instruit permanent în respectarea drepturilor pacientului, deontologiei profesionale şi pentru necondiţionarea actului medical”, se arată în comunicatul de presă al Spitalului Municipal Timişoara.

***

În urma informaţiilor apărute în presă, medicul Octavian Mazilu a transmis un comunicat prin intermediul avocatei sale:

Având în vedere informaţiile diseminate în public cu  privire  la  anumite  proceduri judiciare care îl vizează pe dl Octavian Mazilu, în numele acestuia, dorim să facem câteva precizări.

Amintim că, potrivit legii,dl.Mazilu este nevinovat până la rămânerea definitivă aunei hotărârijudecătoreştide condamnare. Prezentarea sa în faţa publicului ca fiind vinovat  de  faptele  care  i  se  impută  reprezintă  o  încălcare  a  prezumţiei  sale  de nevinovăţie. Organele  de  urmărire  penală continuă o  practică demarată  cu ceva vreme în urmăşiconfundă informarea publicului cu manipularea sa. Prezentarea în faţa publicului doar a unei versiuni, comode pentru organele de anchetă, fără a permite  celui  acuzat  să  îşi  prezinte  poziţia  nu  reprezintă  informarea  publicului. Reprezintă  o instigare  a  publicului  de  a  considera vinovată  o  persoană,  pe  care principii de nezdruncinat ale dreptului ne obligă să o considerăm nevinovată.

Aceste  „informări”  cu  caracter  manipulator  nu  afectează  doar  prezumţia   de nevinovăţie a dlui Mazilu, ci au un impact asupra unui număr mare de persoane ce urmează să fie audiate şi care deja au aflat din presa scrisă sau de la posturile de televiziune că dl Maziluar fivinovat de fapte de corupţie. Într-o societate democratică rolul  autorităţilor  statului  este  acela  de  a  proteja  drepturile  fundamentale  ale persoanei şi de a asigura tuturor un proces echitabil.Dacă presa nu poate fi acuzată că  utilizează  informaţiile  oferite de  autorităţi,  acestea  din  urmă  au  obligaţia constituţională  de  a  se  abţine  de  la  orice  act  care  ar  putea  afecta drepturile persoanelor acuzate penal.

Vinovaţia sau nevinovăţia dlui Maziluvor fi stabilite în urma unui proces. La acest moment, el trebuie considerat nevinovat. Dacă comiterea unor infracţiuni de către acesta este incertă, cariera sa de zeci de ani, în care a salvat sute sau mii de oameni, în care a educat sute de viitori medici,este o certitudine

Vă recomandăm să c

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un renumit medic din Timişoara, cu venituri de peste 9.000 de euro lunar, reţinut pentru luare de mită
 

VIDEO Medic ginecolog prins în flagrant imediat după ce a primit mită pentru a întrerupe o sarcină

Medicul acuzat că lua mită pentru pensionări frauduloase, condamnat cu suspendare şi lăsat fără 1,2 milioane lei

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri