Marile dileme din Mica Reformă a Justiţiei: "creierul" mafiei imobiliare îşi târăşte partenerii în celulă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul mafiei imobiliare se complică din cauza unei legi aprobate tocmai pentru a simplifica Justiţia. Situaţia se complică după ce Francisc Kelemen a cerut să fie judecat de urgenţă în baza Micii Reforme din Justiţie. Avocaţii celorlalţi inculpaţi susţin că o astfel de judecată le-ar putea afecta apărarea.

Mica Reformă din Justiţie, cunoscută şi sub denumirea de „Mica Justiţie”, este o lege gândită şi aprobată pentru a simplifica procesul de judecată. Legea vine, pe de o parte, în sprijinul judecătorilor şi a procurorilor, eliberând instanţele de procese întinse pe mulţi ani, iar pe de altă parte sprijină persoanele judecate care au un comportament sincer. Legea le permite astfel inculpaţilor să îşi recunoască acuzaţiile aduse de procuror, să fie judecaţi în regim de urgenţă şi să beneficieze şi de o reducere a pedepsei. În dosarul mafiei imobiliare, Francisc Kelemen uzează de această posibilitate.

„Creierul” afacerilor cu acte false este acuzat de procurori de mai multe infracţiuni, pe care le-a recunoscut în timpul anchetei. În faţa judecătorului, Kelemen şi-a menţinut declaraţia şi a spus că vrea să fie judecat în baza Micii Reforme, pentru a beneficia şi de reducerea pedepsei cu o treime.

Judecătorul „poate”

„Greşeala pe care am făcut-o în 2006 o pun pe seama imaturităţii şi naivităţii mele. Regret sincer tot ce s-a întâmplat”, a spus Kelemen la unul din termenele de judecată. La procesul din urmă cu două zile, „Feri” a declarat din nou că vrea să fie judecat în baza Micii Reforme. Legea nu obligă instanţa să judece astfel, dar precizează că „poate”, astfel că judecătorul Florin Popescu va decide dacă acceptă ca Francisc Kelemen să fie judecat de urgenţă, fără să i se pună alte întrebări sau să fie audiat la fel ca ceilalţi inculpaţi. „Dacă o să i se respingă această cerere, Kelemen o să dea în toată lumea (n.a. ceilalţi inculpaţi)”, a „profeţit” unul dintre avocaţi. „Nu ştiu ce o să facem dacă se respinge cererea”, a spus avocatul lui Kelemen, Dorin Cuţ.

Lovitura lui Kelemen

Avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar au sărit ca arşi, când au auzit că Francisc Kelemen ar putea fi judecat separat, doar pe baza declaraţiilor date în faţa procurorului. Potrivit acestora, dacă Francisc Kelemen va fi judecat şi condamnat, pe baza propriilor sale declaraţii, este afectat dreptul la apărare al celorlalţi inculpaţi, pentru că judecătorul s-ar antepronunţa şi asupra vinovăţiei celor cu care a intrat Kelemen în contact.

„Legea creează modalităţi, dar încurcă dreptul la apărare al celor implicaţi”, a spus avocatul lui Ionelaş Cârpaci, Radu Zandomeni. „Dacă se pronunţă pe vinovăţia lui Kelemen, indirect se pronunţă şi asupra vinovăţiei celor cu care a intrat în contact şi sunt afectaţi de declaraţiile lui”, a spus şi avocatul Daniel Sabou.

Florin Popescu rămâne în dosar

Avocaţii lui Ionelaş Cârpaci au încercat să-l schimbe pe judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul, Florin Popescu. Instanţa a decis însă că Popescu trebuie să rămână să judece dosarul, dar tocmai când se apropiau audierile, a apărut informaţia că judecătorul ar putea pleca la CSM, ca inspector. Surse foarte apropiate lui Florin Popescu au declarat însă că judecătorul nu va pleca la Bucureşti, şi nici nu a candidat pentru postul de inspector.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite