Lipsa ploii şi a zăpezii au umplut aerul Timişului cu praf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aerul Timisoarei este plin de praf. Foto: Adevarul
Aerul Timisoarei este plin de praf. Foto: Adevarul

Specialiştii au descoperit de ce este plin de praf aerul din judeţul Timiş. Comisia de specialitate construtuită pe lângă Instituţia Prefectului a tras concluziile: lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă a dus la menţinerea în atmosferă a pulberilor în suspensie, adică a prafului.

Judeţul Timiş, şi Timişoara în special, se confruntă din nou cu probleme din punct de vedere a aerului respirat de cetăşeni. Datele culese de pe teren arată că în prima parte a acestui an calitatea aerului în Timişoara şi în judeţul Timiş. Staţiile de colectare a informaţiilor instalate pe teritoriul judeţului au înregistrat mai multe depăşiri la capitolul pulberi în suspensie. Este vorba de particulele cu diametrul mai mic de 10 microni.

Din ianuarie până în 13 februarie s-au înregistrat două depăşiri la staţia TM 1, situată în Calea Şagului din Timişoara. La staţia TM 5, din Calea Aradului, au fost descoperite trei depăşiri. Ca staţia TM 3, din Carani trei depăşiri, iar la cea de la Vama Moraviţa, două depăşiri. 

„Sunt depăşiri pentru că nu au fost înregistrate nici un fel de precipitaţii, au fost foarte multe ore de calm atmosferic şi ca atare concentraţiile au crescut. Este lună de iarnă, este o evoluţie previzibilă pentru lunile de iarnă, de obicei avem depăşiri în aceste luni”, a declarat luni Doina Marin, director executiv adjunct la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara.

Ca să rezolve problema Primăria Timişoara s-a gândit să crească suprafaţa de spaţii verzi din oraş, dar şi să instaleze o serie de instalaţii de purificare a aerului. Deocamdată se discută de o primă asemenea instalaţie, un proiect pilot. Rămâne de văzut în ce măsură aceasta va avea şi succes. Mare parte din aceste pulberi provin din construcţii, iar, după cum se ştie, în această perioadă Timişoara este un mare şantier. Lucrările din zona centrală, Piaţa Libertăţii – Piaţa Sfântu Gheorghe – Piaţa Unirii, sunt cel mai bun exemplu în acest sens.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite