Lecția de implicare a unor femei din Timiș. Au pus mâna pe lopeți și au cărat saci de nisip pentru consolidarea unui dig VIDEO

0
Publicat:

Mai multe gospodării din satul Răchita, aparținător comunei Dumbrava, județul Timiș, au fost inundate după ce nivelul Begăi, care traversează localitatea, a depășit digul de protecție. Mai multe femei din sat au pus mâna pe lopeți și au umplut saci cu nisip pentru consolidarea digului.

O tânără cară un sac de nisip pentru consolidarea unui dig FOTO Daniel Dancea
O tânără cară un sac de nisip pentru consolidarea unui dig FOTO Daniel Dancea

Codul portocaliu, emis duminică de hidrologi pentru râul Bega, în zona Făget din județul Timiș, s-a transformat duminică dimineața în cod roșu. Nivelul Begăi a crescut atât de mult încât apa s-a revărsat peste digul de protecție din satul Răchita, obligând autoritățile să evacueze preventiv școala din localitate, în care învață 65 de copii.  

Apele revărsate peste digul din Răchita au inundat nouă gospodării, iar la fața locului au fost trimiși mai mulți pompieri și jandarmi pentru consolidarea digului.

Pentru că zona în care digul trebuia consolidat cu saci de nisip era la aproximativ 100 de metri de drum, iar accesul se putea face doar pietonal, a fost nevoie ca sacii de nisip să fie cărați în spate.

Pompierilor și jandarmilor chemați să consolideze digul li s-au alăturat localnicii. Între aceștia, s-a remarcat o tânără care nu s-a dat înapoi de la a căra saci de nisip pentru a întări digul.

Mai mulți localnici și-au pus camionetele și tractoarele la dispoziție pentru a căra nisip. Printre cele care au pus mâna pe lopată pentru a încărca sacii au fost, de asemenea, și femei. Chiar dacă acestea stăteau departe de zona inundată, au pus mâna să ajute pentru că știu ce înseamnă să îți intre apa în casă.

„Am avut și noi inundații acum vreo 20 de ani și ceva și știm și noi ce înseamnă să îți intre apa în curte”, a declarat una dintre voluntare.

Ioan Ihasz, primarul din Dumbrava, comună de care aparține satul Răchita, a spus că în sat este cea mai mare inundație din ultimii 20 de ani, digul fiind înălțat în 2012 tocmai ca urmare a ieșirilor frecvente a râului Bega din matcă.

„Digurile au fost calculate cu o marjă foarte mare. Va trebui ca Apele Române să înalțe și mai mult digurile”, a declarat primarul din Dumbrava.

Zeci de curți inundate în Balinț

Potrivit ultimului bilanț al pompierilor, în Răchita au fost afectate de inundații 9 gospodării. De asemena, apa a intrat în 11 curți din orașul Făget și într-un adăpost de animale.

De asemenea, la Balinț, au fost salvate 90 de oi și trei vaci dintr-un adăpost de animale afectat de inundații. Hidrologii au prelungit codul roșu pe râul Bega până marți dimineața. Este așteptat că vârful viiturii să ajungă în Balinț în jurul orelor 20.00 – 22.00. Potrivit ultimei actualizări a ISU, la Balinț au fost deja inundate 56 de gospodării. 

Inundații Răchita Timiș
Inundații Răchita Timiș
TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite