Klaus Iohannis, la Timişoara: „Titlul de Capitală Culturală Europeană e cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui primar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a împărtăşit din experienţa lui de primar a unei Capitale culturale europene, Sibiu, în 2007.

Klaus Iohannis a fost primit la Sala Barocă a Muzeului de Artă de reprezentanţii Asociaţiei „Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021”. Simona Neuman, directorul organizaţiei, a prezentat proiectul cu care Timişoara a câştigat acest titlu pentru anul 2021. Preşedintele a aflat apoi despre istoricul acestei candidaturi, care s-a născut în 2010, în Sala 2 a TNT-ului.

“Nu ştiu dacă vă daţi seama ce vi se întâmplă! Vi se întâmplă cel mai important lucru. Am stat şi m-am gândit. Aveţi un privilegiu unic. După ce aţi devenit oraşul Revoluţiei, la câţia ani, scurtând un pic, aţi devenit Capitală europeană a culturii. Ceva special trebuie să fie la Timişoara. Sper că ştiţi acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a putut vedea ce înseamnă un asemenea titlu din postura primarului Sibiului, singurul oraş din România care a mai fost Capitală culturală europeană, în anul 2007.

Am văzut ce înseamnă când am pregătit candidatura, altfel am văzut lucrurile în mijlocul evenimentelor, altfel când s-a terminat. Pot să văd ce a însemnat acest titlu şi după aproape zece ani. Cel mai important este definitivarea programului, am văzut că ştiţi unde vreţi să mergeţi. E nevoie de foarte multe lucruri pentru pregătirea oraşului pentru acest proiect. Am văzut însă că s-au făcut paşi foarte hotărâţi şi vă felicit. Titlul de Capitală culturală europeană e cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui primar”, a afirmat preşedintele.

image

Klaus Iohannis a ţinut să lanseze un mesaj şi Guvernului României, care de mulţi ani ignoră Timişoara când vine vorba de alocări de fonduri.

Sper că Guvernul va înţelege acest program, să vă ajute să creaţi cadrul Capitalei culturale europene. Banii rezolvă o parte din probleme, însă esenţa rămân omenii, ca în orice proiect. Restul sunt frumuseţile naturii. Şi aveţi un oraş frumos. Aveţi un oraş al inovării pe plan cultural, antreprenorial, sunteţi la confluenţa a două lumi: cea ortodoxă şi cea catolică. Ajută aceste lucruri”, a mai spus Iohannis. 
 

Preşedintele României le-a spus celor de la Timişoara Capitală Culturală Europeană că este important să existe un centru de comandă unic, altfel se vor împiedica.


“Veţi avea musafiri, atenţie din partea publicului. Acest titlu înseamnă mult mai mult decât un festival. Important este să nu fie o <Cântarea României> care se tot reia. Să găsiţi un echilibru între festivalurile mici şi cele mari”, a afirmat Iohannis.
 

În final, acesta le-a sugerat organizatorilor să strângă rândurile şi să realizeze colaborări cu celelte Capitale culturale în 2021, pentru că şi Sibiu a dezvoltat relaţii excepţionale cu Luxemburg.
 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite