Justiţie în vremea pandemiei. Procesele prin videoconferinţă, descrise de o judecătoare: „Îţi apar pe ecran nişte măşti dotate vag cu ochi”

0
0
Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu FOTO opiniatimisoarei.ro
Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu FOTO opiniatimisoarei.ro

Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, a dezvăluit, pe pagina sa de Facebook că procesele penale cu audierea inculpaţilor aflaţi în penitenciar prin videoconferinţă este extrem de greoaie.

Judecător la Secţia Penală, preşedintele Tribunalui Timiş, Adriana Stoicescu, a explicat pe pagina sa de Facebook cum funcţionează un proces penal cu audierea inculpatului prin videoconferinţă.

Digitalizarea justiţiei dă bine pe sticlă şi la întâlnirile de la ambasade, dar, ca întotdeauna, viaţa bate filmul. Dacă vreţi să vedeţi ce înseamnă digitalizarea justiţiei, vă fac eu un rezumat. Anunţat cu o zi înainte IT că ai a doua zi nevoie de videconferinţă cu 5 penitenciare. Anunţat penitenciarele. Bieţii oameni care răspund de organizare încep să negocieze cu tine ora la care să intri în direct, pentru că nu eşti singura instanţă care are un deţinut de audiat. După îndelungi negocieri fixezi, de comun acord cu toate celelalte instituţii, ora fatidică. La momentul cu pricina, evident, nu poţi intra în legătură cu toţi, pentru că…din cauză de … STS. Când în final obţii rezultatul dorit, îţi apar pe ecran nişte măşti, dotate vag cu ochi. Nu auzi nimic. Apoi ţi se pare că auzi, dar nu înţelegi. Omul îşi spune povestea, tu încerci să îl întrebi una, alta, el nu te aude, intervine gardianul care îşi dă şi el cu părerea şi… final apoteotic…se întrerupe legătura. Justiţie, nene, nu glumă”, a scris Adriana Stoicescu.

Preşedintele Tribunalului Timiş mai arată că în tot acest timp „rând pe rând ne îmbolnăvim”. „Din fericire, la Tribunalul Timiş am avut doar 4 cazuri, trei în primăvara, unul mai recent. Ne-am organizat. Muncă la domiciliu, venit în schimburi, măşti şi iar măşti. Dezinfectante? Cumpărate de noi. Dezinfecţie prin birouri? Nu sunt bani. Curăţenie? Dacă aduce şefa produse de curăţenie de la supermarket. Testări? De unde? Fiecare pe cont propriu. Personal, în ritmul în care mă testez, cred că îmi voi face abonament la laboratorul privat. Dar, nu-i aşa, ne perindăm pe la ambasade să dăm asigurări că SIIJ va fi desfiinţată, că lupta anticorupţie va avea motoarele turate din nou, iar juzii incomozi vor fi aduşi pe calea cea dreaptă în curând. Ministerul Justiţiei este al justiţiei paralele, nu al nostru, în mod cert. În ritmul acesta, vom face justiţie-spiritism, că doar acolo ne veţi mai găsi”, mai scrie Stoicescu. 

Mai multe - Timişoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite