JazzTM, unul dintre festivalurile cu cea mai mare anvergură din România, gata de start. Legendarul Chick Corea, cap de afiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul JazzTM de la Timişoara este gata de start
Festivalul JazzTM de la Timişoara este gata de start

Cea de-a cincea ediţie a festivalului JazzTM se va desfăşura în perioada 30 iunie-2 iulie, în Piaţa Victoriei din Timişoara.

JazzTM s-a născut din ambiţia primarului Timişoarei, Nicolae Robu, de a tăia finanţările pentru tradiţionalul festival de jazz de la Gărâna, pe motiv că se află în judeţul Caraş-Severin (chiar dacă este organizat de timişoreni, iar majoritatea celor care se duc la Gărâna sunt din Timiş). Cu ajutorul lui Norbert Tako –omul din spatele festivalului Plai, peste noapte, a apărut JazzTM. 

Au trecut deja cinci ani, timp în care la festivalul din Piaţa Victoriei au venit nume grele ale acestui gen muzical. Artişti care au cochetat cu premiile Grammy, care au vândut milioane de discuri, care concertează la marile festivaluri din lume.

Amintim doar de Kurt Elling, Richard Bona, David Murray, Macy Gray, Terri Lyne Carrington, Al Jarreau (artistul a murit la începutul acestui an a murit, la vârsta de 76 de ani), The Cat Empire, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, Liv Warfield, Prince’s NPG, Marcus Miller, DeeDee Bridgewater, Imany, Jacob Collier sau BadBadNotGood. 

Legendarul Chick Corea în prima zi la JazzTM

JazzTM 2017 va începe vineri, 30 iunie. În prima zi, pe scena din Piaţa Victoriei sunt programate doar două concerte. De la ora 20.00, Ana Cristina Leonte, iar de la ora 21.00 Chick Corea Elektric Band.
 

The Chick Corea Elektric Band. Acest band s-a reunit în 2016, la cea de-a 75-a aniversare a lui Chick Corea, iar de atunci sărbătoresc pe marile scene ale lumii, într-o petrecere fără de sfârşit.

Trupa de jazz fusion a luat naştere în 1985 aducând împreună  muzicieni care au revoluţionat cu adevărat genurile muzicale. Albumul lor de debut, cu acelaşi nume, The Chick Corea Elektric Band, a reunit o multitudine de stiluri, jazz, rock, latino şi funk, prezentând publicului un sound futurist, considerat şi acum ca fiind una din pietrele de temelie ale jazz fusion. 



Chick Corea are 22 de premii Grammy

Cvintetul înseamnă Chick Corea la pian, Dave Weckl la tobe, John Patitucci la bass, Eric Marienthal la saxofon şi Frank Gambale la chitară. Cel mai cunoscut dintre ei este, cu siguranţă, Chick Corea, cu 22 de premii Grammy (din nu mai puţin de 63 de nominalizări), cu alte trei premii Latin Grammy (mai mult decât orice alt artist nominalizat vreodată la categoria „Cel mai bun album instrumental”), inclus în DownBeat Hall of Fame şi Jazz Master în 2006 şi care a obţinut statutul de legendă vie, după cinci decenii de creativitate nemaîntâlnită şi un randament artistic ameţitor.

În anii `60, Chick Corea a fost membru al band-ului Miles Davis, contribuind decisiv la naşterea a ceea ce numim mişcarea electric jazz fusion. Corea a fost descris ca fiind una dintre marile voci ale jazz-ului mondial care a ieşit la iveală după era John Coltrane, fiind recunoscut ca un vizionar al muzicii (şi nu doar al celei de jazz). Al patrulea cel mai premiat artist în viaţă din istoria premiilor Grammy, Chick Corea încă explorează stiluri muzicale, la cei 75 de ani ai săi, şi este implicat activ în promovarea şi strângerea de fonduri pentru cauze sociale.

Sâmbătă şi duminică pe scena din Piaţa Victoriei

A doua zi, sâmbătă, 1 iulie, de la ora 20.00, urcă pe scenă Paolo Profeti European Collective, de la ora 21.00 Christian Scott aTunde Adjuahiar, iar de la ora 22.30 Miles Mosley x West Coast Get Down.

Duminică, 2 iulie, sunt trei concerte pe scena din Piaţa Victoriei: de la ora 20.00 SUBJazz, ora 21.00 Bill Laurance, iar de la 22.30

Monty Alexander Harlem Kingston Express.

Jamm-session nocturn şi trei scene în Timişoara

Cea de-a cincea ediţie a festivalului JazzTM aduce, în premieră jam session-uri nocturne în cluburile Ambasada, Manufaktura, D`arc şi Aethernativ. 
 

„Nocturnal Jams este secţiunea specială a ediţiei 2017, o premieră pentru festival, şi va avea loc în serile de vineri şi sâmbătă. Coordonate de artişti locali, aceste jam-sessions îi invită la dialog muzical pe toţi invitaţii festivalului. Desfăşurate în localuri cu diferite concepte, dar cu aceeaşi atmosferă lejeră, care le face speciale pe fiecare în parte, jam session-urile nocturne duc festivalul mai departe de centrul oraşului. Cafenelele boeme vor găzdui timp de două zile frumuseţea unică a acordurilor născute pe loc”, anunţă organizatorii.
 

Pe lângă scena mare din Piaţa Victoriei, vor mai exista două locaţii pentru concerte în aer liber, la fel ca anul trecut: în Parcul Civic şi Parcul Castelului. Aici vor concerta atât artişti locali, cât şi internaţionali. 

Concertele din Parcul Civic şi Parcul Castelului  

Concertele din Parcul Civic vor începe sâmbătă, de la ora 16.00, cu Armies Live. Urmerază The Best Bad Trip şi The Egocentrics.

Tot aici vor concerta, duminică, PeparJam şi BAB, de la ora 16.00, respectiv de la 17.00. Seara se va încheia cu francezii Thomas de Pourquery & Supersonic, care vin pentru prima dată în România, aflându-se în turneul de promovare al albumului „Sons of Love”. 
 

Primul concert din Parcul Castelului are loc sâmbătă, 1 iulie, şi este susţinut de Ana Dubyk Quartet, de la ora 16.00. De la ora 17.00, urcă pe scenă Toth Bagi Csaba Balkan Union, iar începând cu ora 18.00 publicul va avea parte de o nouă premieră pentru România: China Moses. Este fiică celebrei artiste DeeDee Bridgewater – cea care s-a aflat anul trecut pe scena din Piaţa Victoriei a festivalului JazzTM.


 

Duminică, de la ora 16.00, va cânta Amalia Gaiţă, iar apoi de la ora 18.30, pe scenă va urca pianistul timişoreano-canadian Teo Milea. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite