Iohannis și Ciolacu, așteptați la inaugurarea Terminalului Schengen de la Timișoara. Președintele, dat dispărut de la Anul Capitalei Culturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu sunt așteptați să fie prezenți la inaugurarea noului terminal de plecări externe de pe Aeroportul Timișoara, construit cu 40 de milioane de euro.

Noul terminal este gata de inaugurare FOTO Ștefan Both
Noul terminal este gata de inaugurare FOTO Ștefan Both

Noul terminal de plecări externe de pe Aeroportul Timișoara se va numi Terminal Schengen și este gata de inaugurare. Primul zbor din Timișoara în zona Schengen va avea loc în 31 martie 2024, de la ora 6.15, cu destinația Munchen, al companiei Lufthansa. 

Inaugurarea oficială a terminalului care a costat aproape 40 de milioane de euro va avea loc în 29 martie 2024.

Gazda evenimentului va fi timișoreanul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, cel care a dat și startul lucrărilor de execuție a noului terminal de plecări curse externe de pe Aeroportul Timișoara. 

Conform unor surse apropiate guvernului, la eveniment sunt așteptați să participe și președintele României, Klaus Iohannis, cât și premierul Marcel Ciolacu.

Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia a derulat în ultimii doi ani un proiect prin care a fost materializată cea mai importantă investiţie din istoria instituţiei, noul Terminal de Plecări Externe. Impunătoarea aerogară a fost realizată cu aportul semnificativ al Ministerului Transporturilor, bugetul de 40 de milioane de euro fiind asigurat cu finanțare europeană prin programul POIM, fonduri guvernamentale și din bugetul propriu al aeroportului. Intrarea României în Schengen a condus la reorganizarea fluxurilor de plecări/sosiri, motiv pentru care denumirea noului terminal s-a transformat din Terminal de Plecări Externe în Terminal de Plecări Schengen”, au transmis reprezentanţii Aeroportului Timişoara.

Noul terminal este gata de inaugurare FOTO Ștefan Both
Noul terminal este gata de inaugurare FOTO Ștefan Both

Noul terminal, construit pe o suprafaţă de 12.000 metri pătrați, va avea șase filtre de securitate, opt porți de îmbarcare, 18 ghişee check-in şi șase porţi de scanare automată a documentelor.

Au fost doi șefi de stat la Timișoara, nu și Iohannis 

Prezența președintelui Klaus Iohannis la Timișoara, acum, pe final de mandat, e cu atât mai surprinzătoare cu cât șeful statului nu a ajuns în orașul de pe Bega niciodată în 2023, anul de Capitală Culturală a Europei.

Iohannis a fost așteptat și la deschiderea programului, din februarie 2023, cât și la închiderea din decembrie 2023, însă degeaba - cu toate că evenimentul Timişoara Capitală Culturală a Europei s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Klaus Iohannis era cu atât mai așteptat cu cât România a avut prima Capitală Culturală a Europei la Sibiu, în anul 2007, în mandatele său de primar. 

„Reprezentanți ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene, primarii mai multor orașe din Europa care au fost sau vor fi capitale culturale, primari ai orașelor înfrățite cu Timișoara, peste 40 de diplomați, ambasadorii țărilor din Uniunea Europeană și chiar din afara ei, președinți ai parlamentelor din Europa. Din România au fost anunțați că vor participa miniștri și parlamentari. Nu se va deplasa aici, se pare, nici primul-ministru, nici președintele Iohannis, fost primar de capitală europeană, cel de la care am aflat, în urmă cu 16 ani, cam ce înseamna acest titlu”, a transmis Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, într-un comunicat de presă.

Președintele germaniei se plimbă la Timișoara FOTO Ștefan Both
Președintele germaniei se plimbă la Timișoara FOTO Ștefan Both

Iohannis nu l-a însoțit la Timișoara nici măcar pe omulogul său din Germania, Frank-Walter Steinmeier, care a vizitat capitala Banatului în luna mai al anului trecut.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a fost al doilea şef de stat care a ajuns în decurs de un an la Timișoara, după Frank-Walter Steinmeier.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite