Întrebarea stupidă care face cât o cetăţenie română: „Cum se numea calul lui Ştefan cel Mare?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan cel Mare călărind un cal. Nu ştim dacă era Catalan sau Voitiş
Ştefan cel Mare călărind un cal. Nu ştim dacă era Catalan sau Voitiş

O refugiată din Afganistan, stabilită de opt ani în Timişoara, nu are cetăţenie română pentru că nu a ştiut să răspună la o întrebare ridicolă primită la examen.

„Cum se numeşte calul lui Ştefan cel Mare?“. Aşa a sunat o întrebare adresată tinerei Kariha Kahis Klaw, refugiată la Timişoara din Afganistan, care dorea să obţină cetăţenia română. La această întrebare nu ar putea să răspundă niciun român, de vreme ce Ştefan cel Mare a avut o îndelungată domnie în Moldova (între 1457-1504). 

Este adevărat că în literatura română apar câteva nume de cabaline călărărite de-a lungul timpului de domnitor. Catalan şi Voitiş sunt două exemple. Însă în cele patru decenii de domnie, Ştefan cel Mare a avut cu siguranţă mai mulţi cai!

„La trei luni după ce am cerut, am primit azil. România este foarte prietenoasă şi nu m-am simţit niciodată ca un străin. Mă bucur să fiu în România şi doresc să fiu aici în continuare. Am fost recent plecată din ţară şi abia aşteptam să mă întorc în Timişoara”, a spus Kariha, în cadrul conferinţei.

La testul de cetăţenie, a mai fost o întrebăre ciudată: „Ce se găseşte la Dunăre?”. Răspunsul corect era “Delta”. Tânăra nu a reuşit să treacă testul pe motivul că nu vorbeşte destul de bine limba română, deşi nivelul la care vorbeşte este avansat.
 

Kariha Kahis Klaw s-a stabilit cu toată familia la Timişoara în 2007. La început a lucrat ca muncitor necalificat într-o fabrică. A făcut un curs de cosmetic şi s-a angajat la un salon de înfrumuseţare. A terminat apoi şi Facultatea de Ştiinţe Economice, iar acum este la Master.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite