Începe Woodstockul montan de la Gărâna. Patru zile de jazz, cultură şi aer tare în Munţii Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de Jazz de la Gărâna, anul trecut FOTO Ştefan Both
Festivalul de Jazz de la Gărâna, anul trecut FOTO Ştefan Both

Tradiţionalul Festival de Jazz de la Gărâna, ajuns la cea a XVIII-a ediţie, va începe joi seara, în Munţii Semenicului. Nume mari ai scenei internaţonale vor concerta în Poiana Lupului.

Mii de timişeni, cărăşeni, cât şi turişti din toată ţara şi străinătate, se pregătesc să urce la Gărâna pentru a participa la unul dintre cele mai pitoreşti evenimente de gen din sud-estul Europei. 

Anul trecut, după ce a cântat pe scena din Poiana Lupului, marele muzician american Charles lloyd spunea: „Festivalul de la Gărâna rămâne una din cele mai uluitoare experienţe în Europa. Sus în munţi, cu lupi, mistreţi şi vremea instabilă, dar ospitalitatea şi dragostea de muzică sunt fără margini”. 
 

Festivalul de Jazz de la Gărâna a ajuns la vârsta majoratului. Nume uriaşe ale scenei muzicale internaţionale se află pe lista celor care vor concerta şi în acest acest an în Poiana Lupului. 


Pregătirile sunt terminate, urmează sa montăm sculele, să facem probele, să aşteptăm publicul. Pentru că line-up-ul e foarte valoros, organizarea a fost destul de dificilă, mai cu seamă în strângerea fondurilor. Din punct de vedere organizatoric vor exista şi câteva noutăţi. Vor fi concerte şi în timpul zilei, vineri, sâmbătă şi duminica, la biserica din Văliug, în aceleaşi zile, în curtea hanului ,,La Răscruce”, din Gărâna. Se vor lansa multe discuri, cărţi, vor fi expoziţii”, a declarat Marius Giura, directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna.


Nu mai sunt locuri de cazare în zonă


Şi pentru acest an numărul locurile de cazare din zonă (Gărâna, Brebu Nou, Trei Ape, Semenic şi Văliug) este prea mic pentru a face faţă cererilor. Mai rămân variantele de cazare la săteni şi tabăra de corturi. 

image


 

Ne asteptam la minim 8.000 de spectatori pe seară. Aici mai intervine şi problema cu vremea. Dar aproape în fiecare an a plouat, nu este nici o surpriză”, a mai spus Giura.


Crimson Projekct cu muzicieni de legendă


Sâmbătă va fi ziua cea mai aglomerată zi. Este şi seara în care pe scenă vor urca legendarii muzicieni de Crimson Projekct (trei dintre cei patru membri din celebra trupă Crimson King).


Nu sunt pretentii deosebite la Crimson Projekct. Nu am avut probleme şi cerinţe speciale de la niciunul dintre artişti. Toţi artiştii sunt cazaţi la munte. La concertul lui Kimmo Pohjnonen, va fi prima dată când un concert live va avea sunet surround în România”, a mai declarat Marius Giura.


O altă veste bună este legată de drumul spre Gărâna, pentru că se poate ajunge lejer din două părţi. Prin Slatina Timiş şi din Reşiţa-Văliug, drumurile fiind reparate.

Garâna 2013



Cei care vor merge la Gărâna trebuie să fie pregătiţi şi în acest an de condiţii meteo nefavorabile. Însă "gărânezii" sunt obişnuiţi cu asta. „Gărâna fără ploaie e ca ciobanul fără oaie. Când vii aici ştii sigur că e un loc mai aspru. Aici oamenii vin indiferent de ploaie, să vadă o muzică pe care nu o văd nicăieri altundeva”, spunea, anul trecut, muzicianul Berti Barbera, care a descris perfect starea de spirit de la festival.

Cultura la ea acasă în Valea Lupului

Festivalul de Jazz de la Gărâna s-a născut din dorinţa unor muzicieni timişoreni, care aveau case de vacanţă în Munţii Semenic. De la mici întruniri de “familie”, în curtea hanului “La Răscruce”, festivalul a crescut de la an la an. 


Estetica festivalului, cu butucii pe post de scaune, natura, muntele, tinerii care vin cu corturile, dă o senzaţie de Woodstock montan.

Garâna 2013

Festivalul de la Gărâna a fost conceput încă de la început ca un eveniment cultural de marcă. Aşa se face că în „ranch-ul” din Poiana Lupului se citeşte mult, se vând cărţi, pot fi văzuţi oameni de cultură la tot pasul, scriitori, muzicieni, pictori sau sculptori cunoscuţi în România. 


Preţul unui bilet pe zi costă 80 de lei, iar un abonament pentru cele patru zile este 300 de lei.


Printre muzicienii de marcă de la Gărâna 2014 se află saxofonistul Marius Neset, Andy Sheppart Trio, Dave Douglas şi The Riverside Quartet din America, scandinavii de la Ulf Wakenius Band, Arve Henriksen din Norvegia, renumitul pianist American Joey DeFrancesco, legendarii de la The Crimson Projekct, finlandezul Kimmo Pohjonen, Adam Baldych Quartet din Polonia, Tom Harrell, chitaristul Mike Stern, Chris Dahlgren, John Betsch, Esperanza Spalding, Bill Evans Band, Stian Westerhus sau autohtonii de la Jazzy BIT, Pedro Negrescu Trio, Mircea Tiberian sau Elena Mândru.

Puteţi vedea programul Festivalului Gărâna Jazz 2014. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite