Începe restaurarea celui mai vechi monument din Timişoara: Statuia Sf.Nepomuk va fi mutată în Piaţa Romanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul a vizitat monumentul din curtea bisericii romano-catolice din Iosefin
Primarul a vizitat monumentul din curtea bisericii romano-catolice din Iosefin

Direcţia de Urbanism a realizat o schiţă de reamenajare a monumentului care se află în stadiu avansat de degradare, în curtea bisericii romano-catolice din Iosefin

Cel mai vechi monument in Timişoara, statuia Sfântului Nepomuk, patronul spiritual al catolicilor din Banat, va fi restaurat în noua locaţie. Acesta va fi mutat din curtea bisericii romano-catolice din Iosefin, unde a fost adăpostit la loc sigur timp de peste şapte decenii, în Piaţa Romanilor.

Direcţia de Urbanism a Primăriei a realizat o schiţă de reamenajare a monumentului.

“Statuia va fi amplsată în centru Pieţei Romanilor, în faţa frumsei biserici romano-catolice Millenium. Această restaurare o facem cu forţe propri. De abia după ce va fi mutată, va începe restaurarea. S-a decis astfel pentru că e mai simplu să se facă la faţa locului, având în vedere starea de degradare a monumentului”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Povestea celei mai vechi statui

Statuia Sfântului Nepomuk este cel mai vechi monument din Timişoara. Nu se ştie cu exactitate când a fost făcută, însă este sigur că în 1725 ea se află deja în faţa primăriei vechi, din actuala Piaţa Libertăţii.

Unii istorici sunt de părare că statuia a fost adusă la începutul secolul XVIII-lea, cu vaporul, de către coloniştii din Boemia. Alţii spun că ea a fost făcută chiar în Cetatea Timişoarei.

În 1760, când s-a ridicat Satuia Sfintei Maria şi Sfântul Nepomuk, în memoria victimelor epidemiei de ciumă, vechiul monument a fost scos în afara zidurilor cetăţii. El a fost amplasat pe malul canalui Bega, în zona actualului restaurant Flora, iar la începutul secolului al XX-lea, mai exact în 1908, a ajuns în parcul de lângă ştrandul Termal.

Statuia a stat aici până în 1932, când a fost mutată în curtea bisericii catolice din Iosefin, unde se află şi astăzi. Interesant este că această mutare a avut loc în acelaşi an în care s-a „aruncat” şi monumentul Fidelităţii din Piaţa Libertăţii în cimitirul din Calea Lipovei.

Citeşte şi:

Primarul Nicolae Robu vrea să salveze cel mai vechi monument din Timişoara

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite