Hoţii sunt puşi la panou în reţeaua magazinelor Novatim din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În magazinul Novatim au fost expuse poze cu hoţii surprinşi de camerele video
În magazinul Novatim au fost expuse poze cu hoţii surprinşi de camerele video

Copiii şi bătrânii fură mezeluri, ciocolată şi cosmetice de pe rafturile din magazine şi centre comerciale. Agenţii de pază spun că numărul furturilor creşte iarna, când hoţii au geci „încăpătoarea” şi pot să camufleze marfa.

Patronul unui magazin din Timişoara a decis să-i „promoveze” pe hoţii care fură de pe rafturi. Reprezenanţii Novatim, care au şase magazine în oraş, au postat panouri cu fotografiile clienţilor care au trecut pe la casă, însă nu au plătit marfa ascunsă în buzunare. Panoul cu capturile video luate de pe camerele de supraveghere sunt aşezate printre produsele din magazin, iar cei care au fost prinşi la furat au interdicţie în magazin.

„Este o modalitate de a-i detemina pe alţii să nu facă la fel. Noi chemăm poliţia de fiecare dată când prindem un hoţ. Fură de toate, în special mezeluri, dulciuri şi produse cosmetice”, a spus Dan Boacă, manager de securitate al lanţului de magazine Novatim, fost ofiţer al Jandarmeriei.

Şeful pazei spune că furturile se înmulţesc în perioada sărbătorilor de iarnă, când magazinele sunt mai aglomerate. „Iarna au haine şi paltoane şi încearcă să camufleze marfa. Un copil din clasa a VII-a a furat ciocolată pentru că l-au provocat colegii. O femeie de 67 de ani a furat şi ne-a spus apoi că e cardiacă şi dacă i se face rău este vina noastră. Altă femeie cu cancer a venit şi a furat liniştită ştiind că deşi i se face dosar penal nu are nimic de pierdut”, a mai spus şeful pazei.

Citeşte şi: Hoţii Moldovei mor de foame şi de sete

Acesta spune că amatorii vin singuri la furat, în timp ce profesioniştii vin în grup: două persoane atrag atenţia paznicilor, iar alte două fură. Procurorii timişoreni spun că analizează fiecare caz în parte, în funcţie de prejudiciu şi de pericolul social. „Nu poţi să trimiţi pe cineva în judecată dacă a furat o ciocolată, o banană sau o pungă de pufuleţi. Este adevărat că cei mai mulţi dintre ei primesc amenzi administrative de cel mult 1.000 de lei”, a declarat Ion Braşoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

S-a dublat numărul furturilor

Aproape 1.000 de furturi au avut loc în marile centre comerciale şi în magazinele de cartier din Timişoara, în ultimul an. Numărul furturilor s-a dublat faţă de anul 2009, spun poliţiştii timişoreni. Statisticile arată că 700 de furturi au avut loc în marile centre comerciale în acest an, iar 300 în magazinele de cartier. Hoţii au fost prinşi în 60% din cazuri.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite