Horia Vermeșan, despre Institutul Oncologic: „Nu sunt sceptic în privința realizării lui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea unde ar urma să funcționeze Institutul Oncologic
Clădirea unde ar urma să funcționeze Institutul Oncologic

Terenul de pe Calea Torontalului din Timișoara așteaptă de aproape 20 de ani să vadă finalizată construcția unui spital. La început, în 1994, era vorba despre noul Spital Municipal, care s-a și ridicat, clădirea rămânând însă în paragină. Mai mulți miniștri ai Sănătății au promis, de atunci, că proiectul va avea o finalitate, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Din 2010, ministerul a anunțat că se va aproba o sumă pentru studiile de fezabilitate necesare demarării lucrărilor la noul concept, unul care s-ar alinia celor vestice despre îngrijirea bolnavilor de cancer. Banii au ajuns abia luna trecută la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș, unde s-au derulat deja două întâlniri cu tema „Institutul Oncologic Timișoara”. Deși au trecut 18 ani de la demararea primului proiect medical în spațiul de pe Calea Torontalului, iar demersurile pentru cel actual sunt abia la primii pași, directorul executiv al DSP Timiș, Horia Vermeșan, crede că de data aceasta istoria nu se va mai repeta.

„Institutul Oncologic trebuie pus la punct, Timișoara a rămas singurul centru universitar care nu are un asemenea spital. Este foarte probabil ca o investiție atât de mare să fie continuată, pentru că altfel, la un moment dat, cineva va trebui să răspundă pentru miliardele de lei cheltuite. Probleme au fost și mai sunt, iar acest studiu de fezabilitate pe care urmează să-l derulăm ne va arăta în primul rând starea în care se află clădirea. Eu nu sunt sceptic în privința realizării acestui spital care ar însemna și o apropiere față de occident, unde bolnavii de cancer sunt tratați numai în astfel de centre. La noi, spitalele de oncologie sunt împrăștiate în tot orașul și trebuie să fie strânse într-un singur loc. Amplasamentul viitorului institut este foarte bun, iar spațiul este generos, permite și amenajarea unui parc pentru pacienți”, a declarat Horia Vermeșan.

Directorul DSP Timiș nu a oferit o estimare a costurilor totale necesare finalizării proiectului Institutului Oncologic Timișoara, precizând că aceasta va fi făcută după realizarea studiului de fezabilitate. Pentru ca licitația ce va desemna firma care va face studiul să poată fi derulată, Ministerul Sănătății a virat un milion de lei, la începutul acestei luni, către instituția timișeană din subordine.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite