Guvernul României promovează din greu vaccinarea împotriva gripei, dar serul este de negăsit în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul României promovează vaccinarea pe Facebook
Guvernul României promovează vaccinarea pe Facebook

Deşi suntem în plin sezon al vaccinărilor împotriva gripei sezoniere, în nicio farmacie din Timişoara nu se găseşte serul.

Vaccinul antigripal este de negăsit în farmaciile din Timişoara. Unii farmacişti spun că au primit câteva doze în septembrie, care s-au vândut foarte repede, alţii speră să capete în această lună, iar cei mai mulţi nu stiu dacă vor mai primi până la sfârşitul anului. 

Interesant e că în această perioada, Guvernul României derulează o amplă campanie de promovare pe Facebook, aşa cum nu a făcut-o niciodată, prin care oamenii sunt îndeamnaţi să se protejeze cu vaccin antigripal. Aşa că, dacă nu-l găsesc în farmacii, oamenii îl cauta pe la cunoştinţe printre doctori. 

“Pentru prima dată ministerul are o campanie utilă, iată că lumea s-a luminat la cap, în pofida curentului anti-vaccinist prezent pe tot mapamondul, şi cere vaccin. Doar că suntem în situaţia în care nu există nicio farmacie din Timişoara care să aibă acest vaccin. Lumea vine disperată la noi să ne întrebe. Se pare că acest <cum îţi aşterni, aşa dormi> se repetă din nou. Nu ştiu dacă din nepăsare sau pentru că sunt incapabili. Guvernul ar fi trebuit să se asigure din timp că farmaciile vor avea vaccin, să vadă cât se importă. Acest vaccin este o lipsă de organizate majoră. Nu e bine ce se întâmplă”, a declarat medicul Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii din Timişoara.


“Dacă sărim de luna ianuarie, vaccinul e din ce în ce mai inutil"

Interesul oamenilor pentru vaccinul antigripal vine şi în contextul pandemiei de coronavirus. În lipsa unui vaccin pentru virusul SARS-Cov-2, cetăţenii speră măcar să evite problemele cauzate de gripa sezonieră. 


“Dacă sărim de luna ianuarie, vaccinul e din ce în ce mai inutil. Plaja în care acest vaccin se administrează este încă deschisă, suntem în lunie în care se poate administra. Dar dacă nu se aduce vaccin în farmacii, toată campania ministrului, de data asta foarte vizibil şi corect, este inutilă. Asocierea între infecţia cu SARS-Cov-2 şi gripa sezonieră va putea condamna mulţi oameni. Acest lucru trebuie să şi-l asume cineva şi să aducă vaccin antigripal în ţară”, a mai spus medicul Mihai Gafencu.   

Ministerul Sănătăţii a cumpărat trei milioane de doze pentru distruibuire gratuită

În acest an, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat trei milioane de vaccinuri, un numar dublu faţă de cel de anul trecut, în cadrul programului naţional de vaccinare gratuită. În Timis au ajuns, în această toamnă, aproximativ 15.000 din cele aproape 50.000 solicitate.
 

“Prima tranşă de 5.500, pentru personalul medical din unităţile spitaliceşti, UPU, ATI, secţii de boli infecţioase, ambulanţă etc. A doua tranşă, o mie de doze a fost detinată copiilor din categoria de vârstă şase luni-trei ani. A treia tranşă, în jur de 8.000 de doze care au fost repartizate medicilor de familie, procentual şi în conformitate cu solicitările acestora, din luna februarie 2020, destinat grupelor de pacienţi consideraţi cu risc ridicat de îmbolnăvire. Diferenţa de doze urmează să vină eşalonat. În ceea ce priveşte farmaciile, acestea sunt private, nu ştiu să vă spun de ce nu au vaccin la vânzare”, a declarat Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş. 
 

Reprezentanţii DSP Timiş nu ştiu când şi dacă va ajunge vaccin în farmacii, pentru că fiecare unitate are posibilitatea să se aprovizioneze şi să-l pună în vânzare, în funcţie de politica proprie. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite