Garry Kasparov, păzit în România mai ceva ca un șef de stat. „Sunt printre cei mai mari dușmani ai Kremlinului”

0
Publicat:

Garry Kasparov a fost aplaudat de sute de spectatori în Sala Teatrului Național din Timișoara, acolo unde fostul mare șahist a avut un dialog savuros cu Cătălin Ştefănescu, cât și la Cinema Timiș, la conferința Tech Talks.

Garry Kasparov la Tech Talks FOTO Ștefan Both
Garry Kasparov la Tech Talks FOTO Ștefan Both

Garry Kasparov a fost oaspete de clasă a Timișoarei, la finalul săptămânii trecute. Cel mai mare șahist din istorie, care a dominat acest sport vreme de 20 de ani, din 1985 până la retragerea din 2005, a fost invitatul special al Politehnicii din Timișoara în anul în care se aniversează 100 de ani de la primii absolvenți ai universității tehnice.

Kasparov și ceilalți lideri ai organizației Forumul Rusia Liberă sunt incluși pe lista extremiștilor și teroriștilor, astfel că dacă ar ajunge în Rusia, ar fi arestat.

Am început ca agent străin, apoi extremist, sunt considerat terorist de Kremlin, iar acum, după cum știți, au emis un mandat de arestare pe numele meu. De aceea trebuie să aleg țări în care aș putea călători în siguranță. Sunt printre cei mai mari dușmani ai Kremlinului. Nu aș spune că este o onoare, dar cu siguranță e o recunoaștere a luptei mele împotriva Kremlinului. Nu recunosc regimul ca fiind unul legitim. Pentru mine, Putin este un dictator ilegitim. Și motto-ul nostru este foarte simplu, victorie pentru Ucraina, libertate pentru Rusia”, a declarat Garry Kasparov, la Timișoara.

Garry Kasparov la Tech Talks FOTO Ștefan Both
Garry Kasparov la Tech Talks FOTO Ștefan Both

Garry Kasparov condus opoziția pro-democrație la alegerile prezidențiale din 2008 din Rusia. În 2015, Garry Kasparov a scris cartea „Vine iarna. De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere”. Acum este un susținător al Ucrainei în războiul cu Rusia.

Adevărul este că rușii au reușit să creeze un nou front în nord. Este cea mai bună dovadă că politica de a susținere a Ucrainei este un dezastru absolut. Nu vă puteți imagina o politică mai stupidă care a fost adoptată de America pentru a nu permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi trupele ruse pe teritoriul rus. Occidentul a eșuat lamentabil, nu a stabilit o strategie de victorie ucraineană. Și înainte de a vorbi despre aprovizionarea cu arme, înainte de a vorbi despre orașe, fie că este vorba de Harkov, Dnipro sau Herson, ar trebui să auzim de la liderii occidentali: Ucraina trebuie să câștige. Corectați-mă dacă greșesc, nu am auzit nici un lider occidental la putere care a spus aceste cuvinte simple”, a mai afirmat Kasparov.

Garry Kasparov la Tech Talks FOTO Ștefan Both
Garry Kasparov la Tech Talks FOTO Ștefan Both

Cei de la Universitatea Politehnica, organizatorii întâlnirilor cu Kasparov, au avut de asigurat o pază specială pentru invitat. A fost angajată o firmă de securitate, iar în permanență mai mulți bouadyguarzi l-au flancat pe Garry Kasparov.

Avea bilet pentru o cursă de linie, dar a plecat cu un avion privat

Informațiile despre sosirea în România, de pe ce aeroport pleacă și unde face escală, au fost ținute secret chiar de către Kasparov, care a comunicat amănunte cu puțin timp înainte fie în zbor. Desigur, secret a fost și locul unde a fost cazat fostul campion mondial la șah, boutique hotelul La Rezidenza, acolo unde a fost cazată și cântăreața Shakira, când a concertat la Timișoara.

Garry Kasparov la Teatrul Național FOTO Ștefan Both
Garry Kasparov la Teatrul Național FOTO Ștefan Both

Vineri, Kasparov a luat prânzul la Casa Politehnica 2, alături de rectorul Florin Drăgan, iar seara a fost la cină, împreună cu ceilalți speackeri de la Tech Talks, la restaurantul Loyd.

Garry Kasparov a avut parte de un tur ghidat în centrul istoric al Timișoarei, însă nu a intrat la Catedrală. A preferat să se relaxeze în parcuri.

Plecarea a fost la fel de surprinzătoare. Acesta i-a anunțat în ultimă clipă pe organizatori de schimbarea programului, care știau că va pleca cu o cursă de linie, de la o anumită oră. Kasparov a plecat însă cu un avion privat, de care s-a ocupat însă personal. Pe drumul spre aeroport, limuzina care l-a dus pe Garry Kasparov a avut un antemergător cu girofar, de la Poliție.

Garry Kasparov la sosirea în Timișoara FOTO Ștefan Both
Garry Kasparov la sosirea în Timișoara FOTO Ștefan Both

Show-ul de la Teatrul Național

Prima apariție al lui Kasparov în fața publicului timișorean a fost joi, 16 mai, în Sala Teatrului Național, în cadrul conferinței „Provocările lumii”, moderată de Cătălin Ștefănescu. În fața publicului timișorean, care l-a primit cu aplauze la scenă deschisă, Garry Kasparov a vorbit despre copilăria petrecută într-un mic apartament din orașul Baku, pe atunci în Uniunea Sovietică, despre originile sale evreiești și armene, despre părinții ingineri, despre restricțiile regimului comunist și despre revoltele de mai târziu împotriva noii dictaturi instalate.

La finalul întâlnirii, Garry Kasparov a acordat autografe și s-a fotografiat cu toți admiratorii săi. 

Garry Kasparov dă autografe  FOTO UPT
Garry Kasparov dă autografe FOTO UPT

Garry Kasparov și Inteligența Artificială

Din dialog nu puteau lipsi celebrele partide de șah disputate cu Karpov, cu calculatorul Deep Blue sau cucerirea titlului mondial, la doar 22 de ani, dar nici preocupările sale actuale legate de impactul progreselor fulminante din domeniul inteligenței artificiale asupra vieții și libertăților fundamentale ale omului. 

„Înțeleg că în momentul în care vorbești despre AI și despre noua tehnologie, cuvântul pericol este pe primul loc. Dar cred că este probabil un unghi greșit de observație, pentru că orice tehnologie poate reprezenta o potențială amenințare pentru umanitate. Și, de fapt, este întotdeauna mai ușor să folosești tehnologia pentru a face rău decât pentru a aduce beneficii. Orice tehnologie din trecut aducea atât efecte negative, cât și pozitive, dar cred că balanța a fost întotdeauna pozitivă. Cred că tehnologia ne ajută să ne îmbunătățim viața. Și adevăratul pericol nu este despre Terminatori, roboți ucigași sau Matrix. Este mai mult despre actori răi care controlează tehnologia. Repet mereu că oamenii au monopolul răului”, a mai spus Garry Kasparov.

Garry Kasparov la Teatrul Național FOTO UPT
Garry Kasparov la Teatrul Național FOTO UPT

Garry Kasparov a fost și invitatul principal al conferinței Tech Talks care s-a desfășurat vineri, 17 mai, la Cinema Timiș. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite