FOTO Zidul Berlinului, de două tone şi jumătate, a ajuns la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei admiră cadoul primit de la Berlin
Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei admiră cadoul primit de la Berlin

Memorialul Revoluţiei din Timişoara a primit din partea Primăriei din Berlin o bucată din Zidul Berlinului. Acesta a fost adusă cu un camion special din Germania

Bucata din Zidul Berlinului cântereşte două tone şi jumătate şi are peste trei metri înălţime. Zidul a fost adus la Timişoara cu un camion special şi a fost pus în curtea Memorialului Revoluţiei, locul unde va rămâne expus permanent.

„Este un cadou donat oraşului din partea Primăriei de la Berlin. Solicitarea am făcut-o noi în urmă cu trei luni. Am dorit să aducem aici o bucată in Zidul Berlinului. Ei au fost de acord să ne facă donaţia, cu condiţia ca noi să ne ocupăm de transport”, a declarat Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.

Transportul Zidului Berlinului a fost posibil datorită ajutorului dat de oamenii de afaceri şi clubul Rotary Timişoara.  

„Cei de la Berlin mai au doar trei asemenea ziduri, care sunt ţinute într-un parc. Alte opt aşteaptă deja să fie ridicate de cei care le-au primit. Restul zidului a fost măcinat, iar materia a fost folosită la realizarea unei asutostrăzi”, a spus Orban.

Zidul Berlinului, simbolul „Războiului Rece”, va fi prezentat timişorenilor pe 20 decembrie, în cadrul vernisaului unei expoziţii fotografice la Memorialul Revoluţiei. 

„Este foarte interesant cum a fost desenată partea occidentală, iar pe partea care era spre Est a rămas curată. Acest desen se potiveşte cu starea de la Timişoara. Acel turn parcă este cupola Categralei de la noi, M-ul e de la Memorial, iar faţa veselelă reprezintă starea care i-a cuprins pe timişoreni în decembrie 1989”, a mai declarat Orban.

Zidul Berlinului a fost construit pe 13 august 1961 şi a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscută parte a frontierelor RDG-ului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite