FOTO VIDEO „Vrem 6 la sută pentru educaţie”! Peste 2.000 de tineri au participat la protestul de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de tineri au ieşit în stradă pentru bugetul Educaţiei. FOTO: Vali Silaghi
Mii de tineri au ieşit în stradă pentru bugetul Educaţiei. FOTO: Vali Silaghi

Peste 2.000 de studenţi au protestat miercuri, la Timişoara, cerând mărirea procentului din buget alocat Educaţiei. Aceştia au pornit în marş din Complexul Studenţesc, pe la Universitatea de Vest, apoi pe la Politehnică, şi au ajuns la Prefectură, trecând prin centru.

Studenţii din Timişoara s-au alăturat în număr mare protestului naţional, evenimente asemănătoare având loc în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia. Alături de studenţi au venit la marş şi elevi de toate vârstele, de la liceu la clasele primare. Tinerii au plecat din faţa Cantinei din Complexul Studenţesc, au trecut pe la Universitea de Vest, apoi pe la Universitatea Politehnică. De acolo au mers în Piaţa Victoriei, unde s-au oprit pentru câteva minute în faţa Operei, amintindu-şi de Revoluţia din 1989. De acolo, elevii şi studenţii au plecat spre Prefectură, „reprezentanţa” Guvernului în teritoriu, unde au rămas până la ora 16.00.

Tinerii au cerut, prin pancarde sau prin scandări, mărirea cotei din bugetul statului alocată educaţiei, până la 6 la sută. Printre nemulţumirile studenţilor se mai număra şi faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a Educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă sau chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. 

Rectorul Universităţii de Vest susţine manifestarea studenţilor, chiar dacă orele de curs au fost întrerupte în universităţile timişorene între 13.00 şi 16.00. „Demersul studenţilor este normal într-o democraţie autentică. Învăţământul este subfinanţat, deşi s-au purtat nenumărate discuţii şi dezbateri cu ministerul şi sindicatele pentru majorarea bugetului. Nici măcar promisiunile nu au fost pe măsură, aşa că protestul studenţilor mi se pare un act de normalitate împotriva acestui sistem de subfinanţare. Este un minim istoric alocat pentru educaţie. Niciodată nu a fost alocat 3,2% din PIB în România. Maximul istoric a fost 4,7% prin 2008. Sper ca protestul să fie mai mult un semnal de alarmă şi să nu disturbe activitatea didactică a anului universitar, să nu ajungem la receuperări de ore. Noi, corpul profesoral, suntem solidari cu protestul studenţilor. Ei protestează nu pentru ei, ci pentru întreg sistemul de învăţământ”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, citat de debanat.ro.

Citeşte şi:

FOTO Protest al studenţilor, la Timişoara: "Vrem 6 la sută din PIB pentru educaţie"

Microsoft recrutează viitori specialişti de la Universitatea de Vest din Timişoara

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite